Врање

ЧАС ИСТОРИЈЕ ЗА НОВУ ГЕНЕРАЦИЈУ

 Дан победе у Врању је обележен достојанствено, с том разликом што је главни организатор обележавања ове године био СУБНОР и што је место обележавања, први пут, дислоцирано у оближње село Дубницу, из ког је у партизанима било близу 200 и живот за ослобођење земље дало 22 борца.

Крај споменика у центру села окупио се велики број званица, почасна јединица Војске Србије одала је пошту херојима а ученици школе присуствовали су својеврсном часу историје. И не само то. Школа је уочи одржавања свечаности средила простор, офарбала споменик, припремила рецитал и хор. Посебан утисак оставило је хорско извођење државне химне и химне СУБНОР-а „Партизан сам, тим се дичим“. У име СУБНОР-а се обратио доајен врањског СУБНОР-а, један од његових оснивача и доживотни почасни председник, Бранко Николић, који је подсетио на велике жртве које је фашизам проузроковао а затим указао на допринос Дубнице и Дубничана народно-ослободилачкој борби и победи над фашизмом.

Говорећи о свом учешћу у ослобађању земље истакао је да је са Десетом српском бригадом учествовао у ослобађању градова од Власотинца и Ниша, преко Косовске Митровице, Новог Пазара, Сјенице, Бајне Баште, Братунца и Зворника, да би на крају учествовао у пробоју Сремског фронта и ослобађању Винковаца. Николић је истакао да је фашизам побеђен али да није мртав, да се данас појављује кроз јачање профашистичких странака, организовање отворених скупова и манифестација, исписивање фашистичких парола и симбола, истицање појединих нација као изузетних нација које могу да раде свашта и да не одговарају низашта, кроз наметање уверења да су новац и моћ важнији од људских живота.

По одавању почасти, у просторијама школе, уприличен је скроман пријем за званице на коме је председник ГО СУБНОР-а Стојан Младеновић уручио комплет књига за школску библиотеку.

У организацији Градског одбора СУБНОР-а Врање, почела реализација програма радионице под називом „Поносни на прошлост – корачамо у будућност“. Радионица ће, као савремени начин остваривања програмских активности млађим генерацијама прилагођен, обухватити око седамдесеторо ученика из основних школа „Вук Караџић“ и „Бранко Радичевић“ и Машинске техничке школе „Владимир Вујовић-Вујо“,  које предводе њихови наставници.

Првог дана полазницима је о СУБНОР-у, улози у прошлости и данас, о антифашистичкој слободарској и хуманој улози говорио председник ГО СУБНОР-а Стојан Младеновић. Он је посебно истакао улогу кадрова Савеза бораца у укупној изградњи како економског тако и друштвеног живота у скоро седам деценија постојања организације. Потом је упознао полазнике са историјом града и врањског краја од првог помињања Врања 1093. године до почетка Првог светског рата.

О великом рату и његовим карактеристикама и трагедији српског народа, а потом и о значајним датумима све до почетка Другог светског рата говорио је члан Председништва пуковник у пензији Драгослав Цинцовић.

Овај први сусртет са СУБНОР-ом деца су лепо прихватила, са пажњом саслушала излагања и обраћања медијатора Радионице историчара уметности и младог члана борачке организације Лане Сотировић. Она је полазнике обавестила да ће кроз радионицу у наредна два месеца упознати свој Град кроз догађаје у Другом светском рату, у току НАТО агресије и шиптарске побуне, споменичку баштину, православну и музичку традицију, упознати се са културном мапом града и другим значајним темама.

Радионица ће завршити рад писаним и ликовним радовима са темом из њеног назива. Наравно, полазницима ће бити издате дипломе и пригодни поклони – пре свега из фонда издавачке делатност СУБНОР-а. У плану је и организовање екскурзије до Ниша са посетом значајним историјским споменицима.