САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 782253Укупно посета:
  • 2485885Укупно прегледа:
  • 3Тренутно посетилаца:

СЛОБОДА НЕМА ЦЕНУ

Питом воћарски планински крај у општини Врање, познат под називом Пољаница, одвајкада је био слободарски.

Пољанички хајдуци нису оставили на миру Турке – османлије. Активно су учествовали у Првом и Другом српском устанку. Храброшћу се посебно  истицао Никола Стојановић  из пољаничког села Власа.

Пољанички добровољци, под командом младог пручника српске војске Степе Степановића, дали су знатан допринос ослобођењу Врања од Турака у Другом српско-турском рату 1878. године.

Када су бугарске окупационе трупе у Другом светском рату поново окупирале Пољаницу, нису биле добродошле јер су у свежем сећању  била  зверства из ранијих окупација.

Пољанчани су најпре формирали илегалне партизанске десетине по одлуци Месног комитета КПЈ Врање, а по формирању одреда приступили су Кукавичком, Бабичком и Врањском партизанском одреду.

Главни организатор народног отпора против окупатора био је напредни студент машинства и послератни генерал Светислав Стојановић. Он је са 40 прекаљених бораца Другог врањског партизанског одреда 26. августа 1944. године, у раним јутарњим сатима, најпре напао бугарску постају на демаркационој линији, затим је ослобођено Големо Село и у силовитом јуришу савладан  отпор седмоструко јачих бугарских снага у Власу које се сматра центром Пољанице. Тог дана Бугари су преко Солачке Сене побегли ка Владичином Хану, а цео пољанички крај, који обухвата 22 села, наставио је слободно да дише. Одмах по ослобођењу у Пољаници се окупио велики број партизана и добровољаца одакле ће кренути у ослобађање других делова крајњег југа Србије и самог Врања.

У организацији СУБНОР-а Врања и месних одбора Власа, Големог Села и Дреновца, више десетина бораца и мештана Пољанице одали су почаст тридесетдвојици погинулих бораца оз овог краја палих у Другом светском рату. Цвеће на споменик положиле су делегације  Врања,  СУБНОР-а, 4. бригаде Војске Србије, Полицијске управе Врање, Безбедносне-информативне агенције и мештани Пољанице.

Крај споменика палим борцима о значају  датума говорио је професор Љубомир Јанковић, који је у јутарњим часовима гостовао и у веома гледаном јутарњем програму регионалне РТВ Врање.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
12°
Rain Shower
06:2818:32 CEST
MonTueWed
13/6°C
16/4°C
17/4°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.