САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 782282Укупно посета:
  • 2485924Укупно прегледа:
  • 0Тренутно посетилаца:

ПРИВРЖЕНОСТ СЛОБОДИ И АНТИФАШИЗМУ

У атмосфери јединственог духа, у свечаној сали Скупштине града Вршца, СУБНОР града Вршца и локална самоуправа, у присуству многобројих гостију, слободољубивих суграђана и патриотских организација, локална самоуправа и СУБНОР организовали су академију поводом 73. годишњице ослобођења од фашиста у Другом светском рату.

Председник СУБНОР-а Драгољуб Ђорђевић је истакао да је Други октобар највећи вршачки празник. Градоначелница Драгана Митровић захвалила је СУБНОР-у на свему што чини да се овај, али и други важни датуми из слободарске историје града Вршца не забораве, као и бројне жртве ратова који су дали животе за слободу.

”Ужељи да више никада на поросторима наше и других земаља не буде ратних дејстава, честитам Дан ослобођења”- рекла је поздравнм говору градоначелница,  истакавши улогу  комунистичке партије, народног хероја Жарка Зрењанина и свих вршачких бораца, патриота и антифашиста, у победи и ослобађању Вршца од фашистичке окупације.

Најзначајније признање СУБНОР Србије Медаља борца, завредели су часни официри, тенкисти, подпуковник Драган Шкрбић и мајор прве класе Дејан Бренер, чланови СУБНОР, који су бранили уставно правни поредак и територијални интегритет СФРЈ и Републике Србије, током 90. година прошлог века. Пензионисани по налогу превратничке, досовске власти. Драган Шкрбић у 47. а Дејан Бренер у 42. години, у животном добу када су као зрели и искусни војници могли допринети васпитавању и војној вештини нових генерација.. У име СУБНОР Србије и председника Душана Чукића, медцаље је уручио Драгољуб Ђорђевић, члан Председништва СУБНОР Србије.

Добитници Октобарске награде  СУБНОР Вршца, која се додељује за допринос традицији очувања антифашизма, за врхунске резултате у области привреде, културе и уметности, просвете, здравства и медицине, што доприноси угледу и афирмацији Вршца, као прилог борбе за слободу и мир, су Хемијско-медицинска школа и најбоља вршачка спортисткиња свих времена, српска кошаркашака репрезентативка Тамара Радочај, између осталих, у низу, шампионских трофеја и титула, освајач златне медаље на првенству европе, 2015. године у Будимпешти и бронзане медаље на олимпијских игарама у Рију 2016. године са женском кошаркашком репрезентацијом Србије.

Хемијско-медицинска школа је у 40.годишњем постојању прешла пут од почетних 84.у два одељења, до данашњих 730 ученика у 27 одељења са 110 професора и сарадника. Вршачкој и српској привреди, школа је дала небројано стручних радника, инжењера и научних радника. Посебан је допринос у завршним припремама српског математичког тима под надзором и у сарадњи професора математзике из ове школе, одакле сваке године одлазе на светска такмичења средњошколских математичара и доносе победничке трофеје. Октобарске награде СУБНОР  Вршца уручила је градоначелница Драгана Митровић.

Академији су присустовали представници Амбасаде Руске Федерације, војни и ваздухопловни аташе пуковник Владимир Корнеенков и Војске Србије, мајор Живојин Поморишац из зрењаниског гарнизона.

Свој рад ”Вршац у слободи” је представила ученица четвртог разреда основне школе Тара Живковић.

Такође и овогодишњу прославу Дана ослобођења красиле су нумере у извођењу  бриљантног Градског хора АС.

По завршетку свечаности у Градској кући, положени су венци на Спомен костурницу ослободицима. Над сенима 363 црвеноармејца и 36 партизана ослободиоца, погинулих за ослобођење Вршца и оклолине, као и над посмртним остацима 11 војника војске краљевине Југославије, страдалих на бранику отџбине и 11 стрељаних родољуба 1941. године, приликом уласка немачке солдатеске у Вршац, беседио је Драгољуб Ђорђевић а надахнуто је говорила Татјана Николић, члан градског већа Вршца.

Свечаност је показала свеопшту приврженост и јединство Вршчана у очувању слободарских традиција и антифашизма.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
Clear
06:2818:32 CEST
MonTueWed
min 6°C
16/4°C
18/4°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.