САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
 • 789318Укупно посета:
 • 2499084Укупно прегледа:
 • 1Тренутно посетилаца:

ОБНОВА  ДЕО  НАПРЕТКА

Вршац, један од успешних банатских центара, може да се похвали и добрим радом организације СУБНОР-а.

На скупу, одржаном у новом друштвеном и пословном сопственом простору у средишту града, говорило се о години на измаку, али и о прохујалом херојском времену из народноослободилачког рата – повод је дао и Дан оснивања Прве пролетерске бригаде у Рудом 1941.

Свечаности су присуствовали председник Републичког одбора проф.др Миодраг Зечевић, као и председник Покрајинског одбора Светислав Атанацковић и члан Председништва Душан Чукић.

Председник Општинског одбора Драгољуб Ђорђевић говорио је о претходним и будућим активностима, а потом и уручио Златну повељу СУБНОР-а Вршца професору др Миодрагу Зечевићу. То високо признање додељено је за допринос обнављању улоге СУБНОР-а у јавном животу Републике Србије и очување историјске истине о тековинама НОР и НОП и антифашистичког карактера народноослободилачког рата 1941-1945.

Прва личност борачке организације наше државе, др Миодраг Зечевић, захвалио је на додељеној повељи и потом навео неколико кључних детаља карактеристичних за активност СУБНОР-а Србије, наглашавајући да ни у ком случају није у питању смена генерација већ обнова која – масовним укључивањем у чланство потомака бораца, поштовалаца славне прошлости и симпатизера антифашистичке борбе – донеси нови квалитет и већ, у свакодневној пракси, показује напредак.

”СУБНОР Србије је масовна организација, са преко 100.000 активних чланова, разгранатом мрежом, општинским, градским, окружним, покрајинским одборима. То су чињенице које се морају уважавати и стварно је тренутак да се разни дозову памети. Нарочито сада, у овом времену, кад није довољно да се помиње антифашизам као одредница и власти. Са речи се мора прећи на дела!” – истакао је председник Републичког одбора.

Током расправе на скупу у Вршцу, председник Покрајинског одбора Војводине Светислав Атанацковић (коме су Вршчани уручили Повељу, а секретару Покрајинског одбора, Мири Михајловић, захвалницу) саопштио је да рад СУБНОР-а није свима по вољи:
”Чим јавност почне да говори о нашим успешним акцијама, одмах ступају у напад. Влада Војводине се, рецимо, окомила на Покрајински одбор и најављује да ће нас у Новом Саду иселити из простора који користимо више деценија! Могу они то и да ураде, влaст су! А уверени смо да у овој нашој држави постоје закони, правда и правичност и да нико не може да се понаша по сопственом ћефу и идеолошким предрасудама”.

На скупу у Вршцу више учесника је предложило да се организује потписивање петиције за враћање у Србији званичног дана кад је основана Република.

На свечаности је и рођеном Вршчанину, истакнутом научном раднику и професору Београдског универзитета, др Сави Живанову, уручена чланска карта члана СУБНОР-а Србије.

    

Једно реаговање на Вршац

 • pedjaza каже:

  Svečamost u Vršcu je dokazala da SUBNOR ima snage da se suprotsavi svim izaovima koje nosi aktuelni vremesnki period,
  Odlikovanja koja su dobili predsednik RO prof. dr. Miodrag Zečević. ali i članovi rukovodstva PO Vojvodine Svetomir Atanacković (predsednik) i Mira Mihajlović (sekretar), dokaz su da članovi vršačkog odbora SUBNOR-a umaju da cene napore, koje su ovi ljudi uložili na očuvanju i razvoju najmasovnije boračke organizacije u Srbiji.
  Nastojanja Vlade Vojvodine, da iseli PO SUBNOR-a iz prostorija u kojima se nalazi od svog osnivanja, samo potvrđuje nastavak hajke koju vlast na pojedinim nivoima udružene sa medijima, vode protiv SUBNOR-a, nipodaštavajući tako tekovine NOR-a, antifašizma i ostalih oslobodilačkih ratova Srbije i vređajući žrtve i učesnike tih ratova, njihove potomke, članove porodica, ali sve poštovaoce tih vrednosti.
  Predlog za potpisvanje peticije za vraćanje 29. novembra kao dana republike u Srbiji je odličan predlog, koji bi trebalo biti što pre usvojen i realizovan, jer je tog dana 1945. Srbija i postala Republika, a Republika treba da ima svoj dan.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
Partly Cloudy
07:0715:57 CET
WedThuFri
min -1°C
3/-3°C
4/1°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.