САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 784854Укупно посета:
  • 2490464Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

НЕПРОЛАЗНА  СЛАВА ОСЛОБОДИЛАЦА

Уз громогласну песму ”Патизан сам, тим се дичим”, коју је уз дични Градски хор прихватило више стотина људи на свечаности поводом 71 године слободе, Вршац се достојанствено сетио славних октобарских дана 1941. кад су партизанске јединице и Црвена армија Совјетског Савеза протерали окупаторске хорде фашистичке хитлеровске Немачке.

У старом китњастом здању у центру познате и доказане вароши, које многим детаљима потврђује богату историјску баштину, одржано је заједничко славље Општине Вршац и Општинског одбора СУБНОР-а. Председник Скупштине Јовица Заркула се надухнутим речима о слободи и херојским данима кад су град и околина ослобађани од фашиста  определио да се то време, као ни позамашна изградња после Другог светског рата, никад не могу заборавити.
”То је вечити дуг – рекао је председник Вршца – према генерацијама које су створиле услове за живот достојан човека”.

Прва личност иначе врло успешне општинске организације СУБНОР-а, која окупља као и свугде у Србији, чланство различитог узраста, од својевремено активних учесника народноослободилачке партизанске борбе до њихових потомака и садашњих поштовалаца антифашизма у заједничком стремљењу да се на разумевању и хуманости, праведности и мирним путем, проналазе путеви за тако неопходну свакодневицу, Драгољуб Ђорђевић, је у том смислу уручио Октобарску награду града Вршца за 2015.годину Амбасади Руске Федерације у Србији.

Прихватајући признање, представник Амбасаде Дмитриј Мокров је захвалио на огромној пажњи и пијетету које народ Вршца и околине исказује према борцима Црвене армије што су, нештедећи животе, дарујућима слободу другим народима, остали заувек далеко од своје отаџбине.

У борбама са фашистима хитлеровске Немачке и њиховим помагачима, за ослобођење Вршца су пала 363 црвеноармејца. Сахрањени су  заједно на градском гробљу са 36 партизана и 22 стрељана родољуба. У Вршцу се, подсетио је потпуковник Мокров, у данима борби у октобру 1944, налазио и Врховни штаб Народноослободилачке партизанске војске и са маршалом Титом оперативно организовао ослобођење Београда у оквиру заједничке операције прогона фашиста из наше земље.

На свечаности у Вршцу су били и председник СУБНОР-а Србије Душан Чукић и члан Председништва генерал Видосав Ковачевић и председник Покрајинског одбора СУБНОР-а Војводине Света Атанацковић.

Поздрављујући скуп и одајући признање општинској организацији и доброј сарадњи са локалном власти која показује истанчано родољубиво слободарско осећање према већини становника, Душан Чукић је потврдио програмске темеље СУБНОР-а Србије засноване на славној традицији и антифашизму, који без обзира на речи пуне хвале бивају угрожени покушајима искривљавање историјске истине о Другом светском рату и све израженијем милитаризму у свету, што све скупа угрожава мир и тековине времена у којем су се народи удруживали и знали са које им стране прети опасност.

О ретроградним појавама, настојању појединаца и група, уз помоћ појединих страначких амбиција у политици, али и о чврстини многобројног чланства СУБНОР-а да се одупре у општем интересу, говорио је, на комеморацији на градском гробљу, Света Атанацковић  потврђујући опште уверење да се прецизан точак историје ипак не може окренути у погрешном правцу.

Венце на Спомен костурницу црвеноармејаца и партизана, погинулих у ослобађању Вршца 1944.године, положили су највиши функционери града Јовица Заркула и Чедомир Живковић, затим стари борци, СУБНОР, делагација Министарства одбране и Војске Србије, амбасаде Руске Федерације, Украјине, многобројни грађани.

Вршац, познат по привреди, култури, спорту, има и низ новинских редакција и дописништва, који су, посебно у програмима ТВ станица регионалног и локалног домета, веома исцрпно и са пуно пијетета посветили прилоге о данима славе, ослободиоцима и садашњим прегаоцима за победу антифашизма и очување традиције без које не може бити успешне будућности.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
10°
Mostly Cloudy
07:0417:40 CEST
TueWedThu
17/8°C
17/3°C
14/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.