САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 786740Укупно посета:
  • 2494381Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

РАДИ  СЕ  И  КАД  ЈЕ  ТЕШКО

У Зајечару је одржана редовна годишња Скупштина СУБНОР-а града Зајечара.

У извештају и програму рада и функционисању удружења, чланови Скупштине су се сложили да је ситуација гора због лошијег односа локалне самоуправе према нашој организацији.

Седници су присуствовали представници војске, полиције, ратних и мирнодопских војних инвалида, резервних војних старешина, војних пензионера, одреда извиђача. Сви осим представника локалне самоуправе.

Обележена је 30. јуна 74. годишњица доношења Одлуке о дизању устанка и формирању три партизанска одреда у Тимочкој крајини. Тим поводом положени су венци и цвеће код спомен кућице на Белом брегу у којој је одржана седница ОК КПЈ за тимочки регион. Обележавању су присуствовали представници војске, полиције, ратних и мирнодопских војних инвалида, резервних војних старешина, а обележавању није био присутан ни један представник градске власти. Овом скупу је присуствовао и председник Републичког одбора СУБНОР-а Србије друг Душан Чукић, као и члан Председнштва генерал Видосав Ковачевић. Такође су овом скупу присуствовали представници општинских организација борског и зајечарског округа и представници СУБНОР-а Пирот. Том приликом одржано је и саветовање о положају и проблемима у раду организације у целини и предлозима за даљи рад.

Поводом Дана бораца, делегација СУБНОР-а Зајечар положила је венце на споменик “ Костурница“ где је сахрањено 1266 припадника Црвене армије. Положени су венци и на споменик “Вешала“на Краљевици, где су вешани родољуби из Другог светског рата, као и на бисте Мији Станимировићу, секретару ОК КПЈ Брковићу Црном, такође секретару ОК КПЈ, као и Добривоју Радосављевићу Бобију и Љубомиру Нешићу, окружним секретарима КПЈ и главним организаторима борбе у Тимочкој крајини.

 Месна заједница Шљивар је традиционално, поводом дана устанка народа Србије, организовала манифестацију “Братујевац 2015“, којом приликом су одржана спортска и културна такмичења и положени венци на спомен-обележја погинулим борцима у борби са Немцима, Бугарима и четницима. Истог дана представници Градског одбора присуствовали су обележавању формирања Бољевачког партизанског одреда, на брду званом “Ваља Рнж“ код села Подгорца, у општини Бољевац и положили венац, заједно са делегацијама из општине Бољевац и општине Бор.

Једно реаговање на Зајечар

  • pedjaza каже:

    Zapostavljanje boraca, potomaka, članova njihovih porodica, poštovalaca NOR-a i antifašista od strane gradske vlasti u Zaječaru nije ništa neobično, nažalost.
    Od vlasti, koja je već duži period zapostavila socijalne i egzistencijalne probleme velikog broja građana, realno se nije ni moglo očekivati da će pokloniti pažnju najmasovnijoj boračkoj i antifašističkoj organizaciji u gradu. Uprkos tome, SUBNOR u Zaječaru ne propušta da obeleži ni jedan značajan datum iz NOR-a i ratničke prošlosti ovog kraja i Srbije, kao što ni ne zaboravlja ijednu od značajih ličnosti iz ovog kraja, koje su ispisale najsvetlije stranice istorije odbrambenih i oslobodilačkih ratova.
    Vlasti su dolazile i odlazile, ali je SUBNOR uspevao da sačuva svoje dostojanstvo, što će, nesumnjivo, biti praksa i u budućnosti.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
10°
Clear
06:3316:12 CET
TueWedThu
min 7°C
16/4°C
13/1°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.