САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 776782Укупно посета:
  • 2475104Укупно прегледа:
  • 2Тренутно посетилаца:

НОВИ КОРАК ЗА БОЉЕ УСЛОВЕ

Републички oдбор СУБНОР-а Србије велики део активности посвећује заштити бораца и војних инвалида. Ради успешније реализације овог одговорног и, изнад свега, хуманог задатка СУБНОР остварује сталну сарадњу са надлежним Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, другим републичким органима, окружним, градским и општинским одборима СУБНОР-а.

Да би се што боље сагледало стање у овој области организована је анкета у 50 градова Србије, којом је обухваћено 11.000 бораца. На основу обрађених података из анкетних упитника може се недвосмислено константовати да се:

-права бораца и војних инвалида не остварују у складу са одредбама Закона о борачко инвалидској заштити, и

-да борци и војни инвалиди тешко остварују права у систему здравствене заштите (смештај у болницу, заказивање прегледа код специјалисте, постхоспитална помоћ и др.), а у систему социјалне заштите (право на ванинституционалну заштиту, услуге социјалног рада, смештај у дом и породично правни односи)

Поред сарадње са републичким органима и надлежним Министарством, други правац активности Републичког одбора СУБНОР-а Србије усмерен је ка активирању општинских и градских одбора СУБНОР-а и њиховом повезивању са органима и установама у локалним заједницама. Већ је организовано неколико саветовања у разним деловима Србије на којима је успостављен непосредан контакт на терену и која су послужила за размену искустава и унапређивање даљег рада.

У том циљу Републички одбор, у сарадњи са Окружним одбором Пчињског округа и Градским одбором СУБНОР-а у Врању, заказује састанак председника општинских и градских одбора Пчињског и Јабланичког округа и председнике Градских одбора СУБНОР-а у Нишу, Прокупљу и Пироту, начелнике служби за борачко инвалидску заштиту, директоре Центара за социјални рад, Геронтолошких центара и Домова здравља из места која припадају овим окрузима.

Уводни реферат о здравственој заштити бораца и војних инвалида, имаће примаријус др Драго Јелача. О помоћи и подршци старијим грађанима у области породично-правне заштите известилац је Драган Вулевић, начелник оделења у сектору за бригу о породици Министарства за рад, запошљавање, борачку и социјалну заштиту, а о палијативној заштити у постхоспиталном периоду, проф.др Христо Анђелски.

Уводну тему о  борцима који су своја права унапред одужили имаће мр Душанка Лукић Хавелка, председник Комисије за борачко инвалидску заштиту СУБНОР-а Србије.

Састанак ће бити одржан у Врању 17. новембра у сали ПИО Врање, Трг Републике бр. 3, са почетком у 11 часова.

Конкурс

РЕПУБЛИЧКИ ОДБОР СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА „ДРАГОЈЛО ДУДИЋ“

р а с п и с у ј у

47. наградни конкурс за књижевно-историографске радове

за 2018. годину

За необјављене радове из књижевности и историографије о ослободилачкој борби и неговању традиција у години у којој обележавамо 77 година устанка народа Србије и седам деценија постојања СУБНОР-а Србије.

Конкурс за књижевност обухвата све области књижевног стваралаштва, а из историографије – истраживачке, публицистичке и мемоарске радове, који се односе на неговање традиција Народноослободилачког рата и ранијих ослободилачких ратова и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2018. године.

Радове потписати шифром, а у посебној затвореној коверти доставити основне податке о аутору.

Жири ће најбоље радове наградити и похвалити.

Радове доставити на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком „За конкурс „Драгојло Дудић“.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 15. новембра 2018. године, а награде и похвале уручене 17. новембра 2018. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање
Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
18°
Fair
05:0920:19 CEST
WedThuFri
26/19°C
23/18°C
27/17°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.