САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 779210Укупно посета:
  • 2479960Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

ЧУВАРИ СЛАВНЕ ТРАДИЦИЈЕ

Општински одбор СУБНОР Житиштa, у суседном Банату, обележио је на свечан начин Дан победе над фашизмом низом пригодних манифестација.

Најпре су у Банатском Вишњићеву, селу које су основали српски добровољци из Првог светског рата, положени цвеће и венци на споменик погинулом војнику Црвене армије Ивану Јевки, који је био тешко рањен недалеко од овог места у борби са фашистичким окупатором, а потом преминуо у селу.  

Пре три године Амбасада Руске Федерације у Србији му је подигла споменик на месном гробљу где је био и сахрањен почетком октобра 1944.године.

На централној прослави Дана победе у Житишту, испред споменика палим борцима НОР-а, положени су венци Руске амбасаде, СУБНОР-а Житиште, Општине Житиште, Општинског одбора СПС Житиште, Општинског одбора ДС Житиште, Месног одбора СУБНОР-а Банатско Вишњићево и Удружења добровољаца из Зрењанина.

Великом броју окупљених грађана обратили су се председник Општине Житиште Митар Вучуревић, председник Скупштине општине Зоран Касаловић, представник Руске амбасаде Сергеј Соловјов и председник СУБНОР Житиште Драган Савановић, који је подсетио на дане када су ови крајеви ослобађани од фашистичког јарма  у садејству партизанских јединица и неустрашивих бораца велике Црвене армије.

У оквиру обележавања Дана победе председник ОО СУБНОР Драган Савановић је уручио и одликовања ратним ветеранима учесницима Народноослободилачког рата Николи Медићу из Банатског Карађорђева и Душану Завиши из Житишта.

Свечано обележавање употпунили су ученици  Основне школе „Свети Сава“ из Житишта пригодним реситалом и хорским наступом посвећеним Дану победе.

Конкурс

РЕПУБЛИЧКИ ОДБОР СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА „ДРАГОЈЛО ДУДИЋ“

р а с п и с у ј у

47. наградни конкурс за књижевно-историографске радове

за 2018. годину

За необјављене радове из књижевности и историографије о ослободилачкој борби и неговању традиција у години у којој обележавамо 77 година устанка народа Србије и седам деценија постојања СУБНОР-а Србије.

Конкурс за књижевност обухвата све области књижевног стваралаштва, а из историографије – истраживачке, публицистичке и мемоарске радове, који се односе на неговање традиција Народноослободилачког рата и ранијих ослободилачких ратова и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2018. године.

Радове потписати шифром, а у посебној затвореној коверти доставити основне податке о аутору.

Жири ће најбоље радове наградити и похвалити.

Радове доставити на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком „За конкурс „Драгојло Дудић“.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 15. новембра 2018. године, а награде и похвале уручене 17. новембра 2018. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање
Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
20°
Clear
05:4319:41 CEST
ThuFriSat
min 18°C
32/19°C
33/19°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.