105. ГОДИШЊИЦА РИСТОВАЧКОГ СТРАДАЊА

У неговању слободарских традиција свих ослободилачких ратова Србије, и ове је године, СУБНОР Града Врања учествовао је у обележавању 105. годишњице великог страдања Ристовчaна у Првом светском рату. У организацији Града Врања и Удружења потомака ратника Србије достојно је обележено страдање 53 мушкараца, цивила, од стране Бугарског окупатора. Заробљене жене су, после великог мучења, малтретирања и силовања, избегле смрт само захваљујући Немачком официру који није дозволио да буду побијене. Цео Ристовац је попаљен, остали су само школа и магацин са затвореницима. Село Ристовац је нестало, остао је само назив Селиште, да казује новим генерацијама да је ту 18. маја 1917. године било великог терора према цивилном становништву од стране бугарског окупатора.

Полагањем венаца и цвећа на платоу испред Споменика погинулим ратницима и цивилним жртвама 1912-1918. године, у Ристовцу, је достојно обележена годишњица страдања цивила. Венце и цвеће положиле су следеће делегације: у име Града Врања, председник Скупштине Града др Дејан Тричковић са сарадницима, Министарство одбране и Војска Србије, у име СУБНОР-а Града Врања секретар Миодраг Велиновић са сарадницима,  у име Удружења потомака ратника Србије председница проф. Оливера Ђорђевић са сарадницима, Представници Месна заједнице Ристовца и ученици, са наставницима, Основне школе „1. мај“ Вртогош, са подручним оделењима у Ристовцу и Давидовцу.

У име Града Врања скупу се обратио Председник Скупштине др Дејан Тричковић, подсетио је на историјске чињенице, борбу српских устаника, као и на стравичну одмазду током које су бугарски окупатори побили недужне мештане и спалили Ристовац: „Након гашења устанка, а у знак одмазде за диверзију на телекомуникационим и железничким везама у Ристовцу, окупатор је 18. маја 2017. године, на бруталан начин побио скоро све мушкарце у Ристовци, старије од 12 година. Тако је Ристовачко страдање, уз жртве у Сурдулици и Ушевцу, постало највеће стратиште у овом делу Србије. Тим поводом данас изражавамо велику захвалност и поштовање страдалим прецима и са још јачом жељом, превазилазећи поделе и међусобна неразумевања, настављамо да градимо бољу будућност за генерације које долазе“, истакао је председник Скупштине Града Тричковић.

Одавање почасти жртвама бугарског терора започето је Државном химном „Боже правде“, у извођењу хора ученика О.Ш. „1. мај“ Вртогош и подручних одељења у Ристовцу и Давидовцу, пригодним рециталом и музичком нумером, а завршено је минутом ћутања.

Миодраг Велиновић

Ристовац, Врање – 18. мај 2022.