ЛАЋАРЦИ СЕ СЕЋАЈУ ХЕРОЈА СА КОШАРА

Битка на Кошарама била је битка између припадника Војске Југославије и припадника терористичке ОВК, подржаване од стране регуларне Војске Албаније и НАТО авијације. Битка се водила око граничног прелаза Раса Кошарес на граници СР Југославије и Републике Албаније између 9. априла и 14. јуна 1999. године, током НАТО бомбардовања СРЈ. Циљ напада са албанске стране (операција Стрела) била је остваривање копнене инвазије на Косово и Метохију и пресецање комуникације између јединица ВЈ у Ђаковици и Призрену. Такође, још један циљ је био и заузимање ширег подручја Метохије. После тешких борби ВЈ успела је да порази нападача и спречи његов продор на Косово и Метохију. Припадници ОВК успели су да заузму караулу Кошаре због артиљеријске подршке Војске Албаније, подршке НАТО авијације и малог броја војника ВЈ на том подручју који су морали да се повуку, али су поражени у њиховом плану копнене инвазије на том правцу упркос подршци коју су имали. У рејону Кошара погинуло је 108 припадника ВЈ (18 официра и подофицира, 50 редовних војника, 13 резервиста, 24 добровољца). Међу погинулима је и руски добровољац Булах Виталиj Глебович. Званични губици ОВК су око 200 мртвих, али сматра се да их је било много више.

Током Битке на Кошарама између осталих са територије Срема су погинули:

*БОЖИЋ Бошка МИЛЕНКО Кунц, Војник ВЈ, рођен 1979. године, погинуо 11. априлa 1999. године из Лаћарка;

*ИВАНКОВИЋ Мате КРУНОСЛАВ, Капетан I класе ВС, рођен 1964. године, погинуо 14. априла 1999. године из Шида и

*ВЕСЕЛИЋ Бранка ЗОРАН, Војник ВЈ у резерви-добровољац, рођен 1972. године, погинуо 19. мајa 1999. године из Сремске Митровице.

Захваљујући позиву позиву Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања-Одбору Владе Републике Србије за неговање традиција ослободилачких ратова Србије, чланови породице и пријатељи Миленка Божића као и чланови СУБНОР-а Лаћарак су присуствовали обележавању годишњице „БИТКЕ НА КОШАРАМА“, 13. јуна 2022. године у сали МТС у Београду. Такође обележавању је поред државних, војних званичника присуствовао и Јово Барошевчић председник СУБНОР-а АП Војводине.