6. АПРИЛ 1941. ДАН КАДА ЈЕ ГОРЕО БЕОГРАД

Поводом обележавања Дана сећања на почетак Другог светског рата у Југославији – 6. април 1941. године, потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић, уз државне и војне почасти положио је венац код Споменика пилотима браниоцима Београда на Земунском кеју. У свом обраћању министар Стефановић је поред осталог истакао:

“Шести ваздухопловни пук југословенског ратног ваздухопловства био је један од најупечатљивијих симбола одбране наше земље од фашистичке силе – рекао је Стефановић, подсећајући да је споменик на Земунском кеју подигнут у част 11-орице пилота.

Предаја за њих није била опција. Остале су забележене речи њиховог саборца Ђорђа Стојановића „Свако се за нешто роди, а ми смо се родили за пилоте – имали смо све потребно – одважност, борбеност, спретност и били смо витезови“. И били су – небески витезови који су неустрашиво јуришали и оборили више од 40 немачких бомбардера и ловаца“ – рекао је Стефановић.

Заједно са министром одбране венац су положили и заменик команданта РВ и ПВО бригадни генерал Жељко Билић и командант 250. ракетне бригаде бригадни генерал Тиосав Јанковић, а пошту палим пилотима одала је и делегација Војске Србије предвођена командантом 98. ваздухопловне бригаде бригадним генералом Зораном Продановићем, градоначелник града Београд Зоран Радојичић, представници Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, члан Председништва СУБНОР-а Србије пуковник пилот Зоран Јаковљевић као и удружења која негују традиције ослободилачких ратова Србије.

Раније током дана, министаркa за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и председница Одбора за неговање традиција ослободилачких ратова Србије проф. др Дарија Кисић Тепавчевић предводила је церемонију полагања венаца и одавања почасти у Алеји страдалих у шестоаприлском бомбардовању на Новом гробљу у Београду. Венце су положили и заменик градоначелника Горан Весић као и помоћник градоначелника Андреј Младеновић, заменик председника СУБНОР-а Србије Бора Ерцеговац те бројни представници дипломатског кора и удружења који негују традицију и сећање на жртве шестоаприлског бомбардовања и хероје Другог светског рата.

Министарка проф. др Кисић Тепавчевић истакла је да априлско јутро 1941. године, представља почетак безумља Другог светског рата на овим просторима у ком су изгубљени људски животи, уништавана материјална добра, историјско и културно наслеђе.

„Да се не заборави, да се никада не понови – зато смо данас овде, да одамо почаст и негујемо сећање на жртве, и на хероје који су се храбро борили током четири ратне године, извојевали победу и изборили слободу за све нас. Србија данас баштини тековине антифашизма и слободарске традиције. Само јака, стабилна, демократска Србија може бити гарант слободног, достојанственог и квалитетног живота свих њених грађана, без обзира на њихову националну, верску или политичку припадност и опредељеност“, поручила је министарка.

На Тргу Републике у Београду Изложбу фотографија поводом 80. годишњице шестоаприлског фашистичког бомбардовања Београда 1941. године посетили су амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Боцан-Харченко и секретар за културу Иван Карл у присуству заменика градоначелника Београда Горана Весића.