80 ГОДИНА ОД ПОГОБИЈЕ НАРОДНОГ ХЕРОЈА КАРПОША

Пред сам крај Другог светског рата, партизанске јединице интензивирале су борбена дејства на југу Србије у циљу ослобођења територије од фашистичких окупаторских снага.

Након разбијања језгра кумановске групе Карпош се прикључио српским партизанима из Кукавичког партизанског одреда а касније прелази у Други јужноморавски одред код славног команданта Живојина Николића Брке.

У току 1943. године на територији Врања, у селу Коћури, формирао је Кумановску чету која касније прераста батаљон, који је дејствовао у рејону планине Козјак и на обронцима Скопске Црне Горе.

У моменту погибије, дана 7. фебруара 1944. године у селу Биљача (општина Бујановац) у борби са окупаторском бугарском војском, био је командант Кумановског партизанског батаљона.

На дан његове погибије, крај спомен-бисте хероја окупиле су се делегације СУБНОР-а Врања и Бујановца, удружења војних и полицијских ветерана Куманова, делегација Града Куманова и пун аутобус грађана Куманова како би одали дужну пошту хероју и евоцирали успомене на његов животни пут, дело и храбру погибију. После одавања поште и полагања цвећа, о лику и делу Карпоша говорио је Димитрије Димитријевић председник Општинског одбора СУБНОР-а Бујановац. Говорећи о младом Карпошу, Димитријевић је истакао његово немирење са друштвеним неправдама тог времена и посебно антифашистички дух. Због припадања СКОЈ-у и ширења напредних идеја Карпош је био искључен из кумановске Гимназије без права уписа у другу школу.

Посебну пажњу изазвало је присуство и учешће у одавању поште и полагању венаца и цвећа у спомен кући Карпоша у Куманову од стране многобројних делегација из Републике Северне Македоније и Југа Србије. На позив организатора скупа, Савеза бораца ослободилачког и антифашистичког рата града Куманова, делегације СУБНОР-а Врања и Бујановца и организације резерних војних старешина из Бујановца узеле су учешће у обележавању 80. година погибије народног хероја Карпоша.

ГО СУБНОР-а Врање

7. фебруар 2024