80 ГОДИНА ОД СТРАДАЊА МЕШТАНА ГРГУРЕВАЦА

Полагањем венаца на спомен обележје у Гргуревцима, обележена је 80.годишњица страдања мештана Гргуреваца од стране Немаца током ратне 1942. године.

Венце су поред споменика положили представници Града Сремска Митровица на целу са замеником градоначелнице Петром Самарџићем и Зораном Мишчевићем, замеником начелника Градске управе за културу и спорт, представници Месне заједнице Гргуревци, СУБНОР АП Војводине, СУБНОР-и Сремске Митровице, Инђије, Руме, Шида, Новог Сада, Апатина, Растине, Брчког, Бијељине, Вуковара, као и представници других организација и поштоваоци Народно-ослободилачке борбе и мештани села.

Током само једног дана, 6. јуна 1942. године, у Гргуревцима стрељано је око 300 мештана. Они су стрељани за одмазду због убистава неколико фолксдојчера. Сећање на крвави фашистички пир не бледи, те су данас окупили потомци и поштоваоци али и они који се сећају догађаја да би одали почаст свим страдалим.

Поводом годишњице страдања отворена је и реновирана Спомен соба у овом селу. У њој стоје имена оних који су убијени, али и оних који су свој живот посветили борби против окупатора. На зидовима постављене су фотографије, тек мали део оних које су сачуване, јер је ово село и спаљено.

Око 300 недужних лица постали су жртве фашистичког терора који ни 80 година касније није заборављен. Међу окупљенима нашао се и Бранко Лођиновић, једини преживели учесник који се до детаља сећа језивих мучења и смакнућа којима је присуствовао као петнаестогодишњи дечак. Са њим су данас, уз опело, почаст одале све генерације, од најстаријих до најмлађих, уз напомену да се страдања никада не забораве али и не понове.

Скуп је испред СУБНОР-а АП Војводине поздравила Драгица Ковачевић, потпредседник СУБНОР-а АПВ, која је нагласила да је Срем био место великог отпора и страдања и да је на нама данас да негујемо културу сећања и на младе генерације преносимо колективно сећање и неговање традиција које су увек биле саставни део идентитета сваког народа.

Према најавама Град Сремска Митровица ће на достојан начин, уз званичну државну комеморацију обележити 80 година незапамћеног геноцида над Србима Срема. Ово сећање на страдање Гргуревчана и у том смислу представља део борбе за очување културе сећања која нам је данас, када се враћамо сопственом идентитету можда најпотребнија.

Својим културно-уметничким програмом комеморативну церемонију обогатили су наступом ученици ОШ „Бошко Палковљевић Пинки“ Гргуревци.