80 ГОДИНА СЛАВЕ И ПОНОСА

Свечаним скупом у Дому Војске Србије обележено је 80 година од формирања 35 бригада и 8 дивизија – елитних јединица Народноослободилачке војске Југославије чији су борци на својим плећима, уз невиђено јунаштво и храброст и уз огромне жртве сврстали српски народ и остале народе Југославије у строј победника у Другом светском рату и донели нам Слободу као највећу цивилизацијску вредност коју и данас уживамо.

Скупу су присуствовали високи официри Војске Србије, као и команданти херојских јединица, које су носиоци Ордена народног хероја за храброст и неустрашивост коју су испољили приликом одбране од НАТО агресије. Такође су били присутни и представници колективних чланова СУБНОР-а Србије као и многобројно чланство из свих крајева Србије.

Свечаност је отворио и обратио се присутнима председник СУБНОР-а Србије генерал – мајор Видосав Ковачевић. Изразио је задовољство великим бројем присутних наших чланова из целе Србије, као и гостију, чиме показујемо снагу и јединство наше организације. Овим скупом на одређен начин изражавамо подршку нашој браћи на Косову и Метохији, који се и после 20 година боре за остваривање основних људских права. Говор председника СУБНОР-а преносимо у целини на нашем сајту.

У даљем делу свечаности председник СУБНОР-а одликовао је највећим СУБНОР-овим борачким одликовањем, „Медаљом борца“, начелника Генералштаба генерала Милана Мојсиловића, као и команданте херојских бригада током НАТО агресије:

126. бригада ВОЈИН – пуковник Милош Поповић;

– 250. ракетна бригада ПВО – пуковник Драган Станковић;

– 63. падобранска бригада – генерал-мајор Илија Тодоров;

– 125. моторизована бригада – генерал-потпуковник Драган Живановић

– 549. моторизована бригада – генерал-мајор Божидар Делић, постхумно – медаљa je уручена његовој ћерки Светлани Делић;

– 124. полицијска интервентна бригада – генерал полиције Жарко Браковић;

– 37. моторизована бригада – генерал Љубиша Диковић.

У име лауреата обратио се генерал Љубиша Диковић који је нагласио да признање које је примио припада свим борцима против НАТО агресије, а посебно онима који су положили животе на олтару отаџбине.

Највећа друштвена признања, која додељује СУБНОР Србије – плакете, добили су: министар одбране Милош Вучевић председник УО књижевне фондације „Драгојло Дудић“ – бард српског и југословенског новинарства Милош Јевтић, председник жирија Фондације др Милан Кољанин и позната и призната књижевница и публициста Љиљана Булатовић.

Господин Јевтић захваливши на признању објаснио је мисију књижевног конкурса Фондације, чији је циљ да се сачува сећање на све ослободилачке ратове које је Србија икада водила.

Госпођа Булатовић је захвалила на признању и позвала госпођу Анку мајку погинулог борца ЈНА Стојадина Мирковића рођеног 1972. године, који је херојски страдао заједно са својим командантом Миланом Тепићем. То је био најдирљивији део свечаности када је мајка причала како је чекала свог сина сваки дан. Чекала чекала…и нажалост недочекала!

Признање СУБНОР-а „Велико хвала“ уручено је:

-пуковнику Драгану Милковићу начелнику Управе за традицију, стандард и ветеране МО

-пуковнику Михаилу Зоговићу начелнику Управе за однос са јавношћу

-потпуковнику Биљани Пашић директорки медија центра „Одбрана“

-Драгани Марковић главној уреднице магазина „ОДБРАНА“

-потпуковнику Невенки Дармановић директорки Војног музеја

-др Јованкаи Шарановић директорки Института за стратегијска истраживања Универзитета одбране

-потпуковнику Николи Живковићу уметничком начелнику ансамбла Министарства одбране „Станислав Бинички“

– потпуковнику Далибору Мијаиловићу директору војне штампарије

– ВФЦ „Застава филм“ пуковнику Горан Иконићу

– војној службеници Биљани Шљиванчанин

Уметнички ансамбл Војске Србије „Станислав Бинички“ извео је богат културноуметнички програм са легендарним партизанским песмама, а цео програм надахнуто је модерирао Милорад Ћирић.

22.12.2022