9. МАЈ ОСТАЈЕ ДАН ОСЛОБОЂЕЊА – ДАН ПОБЕДЕ

ФИР са својим чланством сматра својом светом обавезом да 9. мај памти као коначан пораз немачког фашизма.

Понављамо опет и изнова:

Овај датум је Дан победе над нехуманим фашистичким режимом Адолфа Хитлера

-који је насилно затварао и убијао политичке противнике и дисиденте;

-који је убио милионе људи само на основу расне припадности Славенима, Јеврејима и Ромима;

-који је опустошио Европу, као и земље у другим деловима света, ратом, окупацијом, прогоном, са циљем постизања светске империјалне хегемоније и уништењем других држава;

-који је својом окрутношћу усмртио више од 60 милиона људи.

На овај дан ми се са пијететом сећамо милиона жртава фашистичке владавине у концентрационим логорима, као последице фашистичке експанзије над војницима и цивилима.

Ми смо захвални силама антихитлеровске коалиције-савезницима, а посебно Црвеној Армији, кој је дала највећи допринос антифашистичкој борби.

Ми смо захвални партизанима и борцима покрета отпора у свим земљама окупираним од фашиста, сећајући се и немачких антифашиста који су се борили као илегалци у фашистичкој Немачкој и помагали паартизанима у другим савезничким земљама.

Ми смо захвални женама и мушкарцима који су, ризикујући своју слободу, здравље и животе допринели овој победи

Данас, када се у многим земљама Европе негира ова историјска истина, када су споменици и друга места сећања на ослобођење од фашистичког варварства девастирана и обесвећена, када се квислинзи фашистичког окупатора поштују као „борци за слободу“ и када се фашистички режим изједначава са другим политичким системима, мешајући злочинце и жртве, ми се овом историјском ревизионизму противимо свом својом снагом.

Ослобођење и војна победа су трајан залог за наше будуће акције заједно са новим нараштајима:

-против неофашизма, екстремне деснице и њеног популизма, чији се политички утицај знатно увећао у разним земљама;

-против ксенофобије, расизма, религијске нетолеранције и антисемитизма, чијим смо насилним облицима сведочили неколико пута у задње време;

-против рата, империјализма, државног и недржавног тероризма и његових друштвених корена, јер опасност по мир у међународним односима далеко од тога да је елиминисана.

Ми потврђујемо нашу подршку Уједињеним Нацијама као водећој организации за спровођење међународног права. За нас, наслеђе људи који су преживели страхоте рата, формулисано је у декларацијама после ослобођења. На пример декларација „Деструктивност нацизма са његовим коренима и стварање света мира и слободе“ није докумет за историју, већ трајан политички залог за данс и за сутра.

У овом смислу ФИР и његове чланице позивају све антифашисте да раде на реализацији широког спектра политичких слобода и људских права, за мир, слободу и демократију.

Др Улрих Шнајдер

Генерални секретар ФИР-а

Берлин