САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 816403Укупно посета:
  • 2553709Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

ДОГОВОР О ЕФИКАСНОЈ ПОМОЋИ БОРЦИМА И ВОЈНИМ ИНВАЛИДИМА

СУБНОР Србије велики део своје активности посвећује заштити бораца и војних инвалида од којих је већина у осмој и деветој деценији живота. У реализацији овог изнад свега хуманог задатка остварује сталну сарадњу са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, другим републичким органима, окружним, градским и општинским одборима СУБНОР-а.

Утврђивање стања и проблема бораца и војних инвалида заснива на анкетирању одређеног броја бораца по избору локалних одбора СУБНОР-а. До сада је у педесет општина и градова анкетирано преко 11000 бораца у 52 општине и града у Републици. Констатовано је на основу анкета, следеће стање:

Да се права бораца и војних инвалида не остварују у систему социјалне заштите и локалних органа управе, а да у систему здравствене заштите постоје проблеми за смештај бораца у болницу, заказивање прегледа код специјалисте, постхоспитална помоћ и друго. А у систему социјалне заштите права на ванинституционалну заштиту, смештај у установе за старе и пензионере, услуге социјалног рада на отклањању проблема у породичним односима.

Због тога је активност Републичког одбора СУБНОР-а Србије преко Комисије за борачко инвалидску заштиту усмерена значајним делом на подстицање сарадње између одбора СУБНОР-а са надлежним службама у органима локалне управе и установама социјалне и здравствене заштите. До сада је организовано двадесет саветовања у градовима и општинама у Републици на којима је успостављен непосредни контакт између одбора СУБНОР-а и стручних институција у коме је успостављена размена искустава и договор о трајној сарадњи.

Почетком јуна ове године одржан је састанак у Алексинцу на који су позвани председници Окружног, Градског и Општинских одбора СУБНОР-а из Ниша, Алексинца, Гаџиног Хана, Мерошине, Куршумлије и Блаца и директора Центара за социјални рад у Алексинцу. Састанак је одржан у Геронтолошком центру у Алексинцу где су представници СУБНОР-а имали прилике да се непосредно упознају са радом ове установе, односно условима смештаја и квалитету услуга које ова установа пружа својим корисницима. Свим учесницима су уручена писмена упутства о поступку доношења одлука о смештају у установе социјалне заштите и коришћењу права на услуге у кући и проблема отклањања сукоба у породичним односима. Осим упутстава учесници су примили и упитнике које ће одбори СУБНОР-а спровести у својим срединама у року од двадесет дана. Према већ устаљеном методу сарадње са Комисијом за борачко инвалидску заштиту Републичког одбора СУБНОР-а одбори СУБНОР-а ће попуњене упитнике доставити Комисији која ће на основу њих сачинити извештај за сваки одбор, доставити га одборима заједно са коришћеним упитницима како би одбори СУБНОР-а могли на основу њих да планирају своју активност на обавештавању локалних органа управе и пружању хитне помоћи најугроженијим борцима и инвалидима.

Ова саветовања, по овлашћењу председника СУБНОР-а Србије Душана Чукића, реализује Комисија за борачко инвалидску заштиту чији је председник Душанка Лукић Хавелка.

Print Friendly, PDF & Email
Koнкурс

СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА ”ДРАГОЈЛО ДУДИЋ”

р а с п и с у ј у

48. наградни конкурс за необјављене књижевне и историографске радове.

 

Конкурс обухвата све области књижевног и историографског стваралаштва које доприноси неговању традиција ослободилачких ратова, Народноослободилачког рата и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2019. године.

Радове потписане шифром и у посебној затвореној коверти доставити уз основне податке о аутору на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком – за конкурс ”Драгојло Дудић”

Оцењивачка комисија ће донети одлуке о награђеним и похваљеним радовима.

Фондација ће осигурати објављивање првонаграђеног рада.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 13. новембра 2019. године, а награде и похвале уручене 15. новембра 2019. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
Ведро
06:2418:38 CEST
ПетСубНед
min 5°C
21/7°C
26/12°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.