Алексинац: ЈУНАЦИ СА КОШАРА У ПРЕПУНОМ ДОМУ ОМЛАДИНЕ КАЗИВАЛИ УСПОМЕНЕ

У сали Дома омладине Центра за културу и уметност Алексинац у петак 22. децембра 2023. године, одржана је занимљива промоција књиге која говори о нашој недавној прошлости. Ради се о публикацији „Крвава граница” аутора Драгутина Димчевског, потпуковника у пензији и заменика команданта 53. Граничног батаљона Приштинског корпуса током битке на Кошарама.

Књига „Крвава граница” заснована је на изводима аутора из његове радне бележнице и заснива се на догађајима прибележеним током 1998. и 1999. године, не само онима које је он лично доживео, већ и на сећањима бораца, војника и старешина. Сам аутор и неки од војника ове славне битке на Кошарама су говорили пред алексиначком публиком.

Битка за српску историју која се одвијала на рејону Караула Кошаре је од изуетног значаја. То је једна од најдужих и најтежих битака која је вођена. Вођена је негде 67 дана, даноноћно. Када кажем даноноћно, могу да кажем да је сваки дан било дејство. Међутим, непријатељ агресор није сваког дана покушавао да продре у дубину наше територије, како би могао да продре у наше Косово. Међутим, он је нас исцрпљивао, изморавао, па тек онда на одређеним датумима, посебно на датуме када су наши највећи празници: Ускрс, пре тога 1998. године Божић, Ђурђевдан итд – објашњава аутор.

Димчевски каже да је веома поносан, што је у нашем граду и што промовише књигу „Крвава граница” која је настала с циљем да отргне од заборава оне који су своје животе дали у одбрани отаџбине, а такође и оне који су данас у животу да сведоче о тим тешким, болним, крвавим, пре свега храбрим тренуцима када су наши младићи од 18 до 24 године жртвујући свој живот бранили своју отаџбину.

На промоцији у Алексинцу говорили су још и Драгутинови саборци и војници са Кошара, Небојша Џамић и Жарко Стојковић, као и Животије Жика Милићевић, отац страдалог војника Драгана Милићевића – Шумара.

Организатори промоције књиге „Крвава граница” су Центар за регионални развој „ДАРС” Алексинац у сарадњи са СУБНОР-ом и Удружењем резервних војних старешина.