АНТИФАШИСТИ ИЗ РЕГИОНА НА ТЈЕНТИШТУ

У организацији Савеза антифашиста и бораца НОР-а БиХ 18. јуна 2022. године, у Долини хероја на Тјентишту је обежена 79. годишњица једне од најзначајнијих битака из Другог светског рата. Бројне делегације антифашистичких удружења из БиХ, Србије, Црне Горе, Хрватске и Словеније су положиле цвеће крај спомен костурнице у којој су сахрањени учесници Битке на Сутјесци. Уз поруке да фашизам није поражен и да му се одлучно треба супротставити, они су осудили и недавно скрнављење Партизанског гробља у Мостару.

На спомен костурницу где су сахрањени посмртни остатци 3.301 борца са Сутјеске, саграђене 1958. године, испод споменика који симболизује пробој из окружења, дело вајара Миодрага Живковића из 1971. године, положени су венци и цвеће бројних делегација антифашиста. Делегацију СУБНОР-а Србије предводио је члан председништва пуковник-пилот Зоран Јаковљевић.

Након полагања венаца и цвећа одржан је пригодан уметнички програм, а присутнима се у име борачких организација из региона, обратио Сеад Ђулић председник Савеза антифашиста и бораца Народноослободилачког рата у Босни и Херцеговини. “Важно је истаћи да је и овде, на Сутјесци, како то већ постаје пракса положен заједнички вијенац свих шест антифашистичких савеза држава насталих распадом Југославије. Положили су га заједно предсједници савеза. Слиједом те праксе, како је раније договорено, на оваквим скуповима неће бити шест обраћања него ће то чинити један представник у име свих. Раније је договорено да се у Долини хероја обрати Сеад Ђулић, предсједник САБНОР у БиХ. Ова пракса наишла је на плебисцитарну подршку присутних антифашиста, али и показала јединство антифашистичког покрета и послала снажну поруку грађанима и политичарима у свим државама региона. У надахнутом обраћању, Сеад Ђулић је управо инсистирао на јединству антифашистичког покрета и његовој окренутости будућности, црпећи снагу и надахнуће из јединства Титових партизана и херојства са Сутјеске.

Посебно одушевљење свих присутних изазвало је поздрављање двојице партизана са Сутјеске, Иве Караматића и Петра Перишића, курира легендарног Саве Ковачевића.

У одличном уметничком програму, учествовали су хор РКУД “Пролетер“ из Сарајева, Школа гитаре “Галеб“ из Јабланице и сјајни КИЦ ПОП хор из Подгорице.

Био је то дан поноса, дан надахнућа, дан сећања, али пре свега дан окренут будућности – поручили су из антифашисти из региона.

Битка на Сутјесци трајала је од 15. маја до 15. јуна 1943. и била је одлучујућа битка пете непријатељске офанзиве. Готово 127.000 њемачких, италијанских, бугарских војника и усташа, уз подршку 300 авиона, у обручу је држало 22.000 партизана ради потпуног уништења. Прва пролетерска дивизија 10. јуна 1943. пробила је непријатељски обруч на Сутјесци, а битка је завршена 15. јуна 1943. пробојем главнине снага НОВЈ у Босну.