АНТИФАШИСТИЧКЕ БАКЉЕ ПОБЕДЕ

Поводом обележавања Дана победе над фашизмом у Другом светском рату, министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић Тепавчевић предводила је данас, у име Владе Републике Србије, државну церемонију полагања венаца и одавања почасти у оквиру комплекса Гробља ослободилаца Београда у Другом светском рату.

Поред министарке Кисић Тепавчевић, венце су положили и председник Народне скупштине Републике Србије Ивица Дачић, председник Скупштине Града Београда Никола Никодијевић, у име СУБНОР-а Србије: председник генерал-мајор Видосав Ковачевић и председник СУБОС-а генерал-мајор Илија Тодоров, чланови Председништва СУБНОР Београда – Видосава Рудић Прцовић и Ратко Крсмановић, представници 6. личке дивизије „Никола Тесла“, СУБНОР-а Савског венца и Секције Прве пролетерске бригаде, Клуба генерала и адмирала Србије као и многи грађани потомци и поштоваоци антфашистичке борбе.

Венце су, такође, положили и амбасадори и представници Руске Федерације, Републике Белорусије, Републике Азербејџана, Републике Казахстана и Републике Јерменије.

Министарка Кисић Тепавчевић је том приликом истакла да Србија данас обележава велики дан.

“Наша земља је поднела велике жртве у Другом светском рату и зато смо ми данас овде, да кажемо велико хвала и изразимо вечно поштовање за све који су свој живот дали да бисмо ми живели у слободи и миру. Нека им је вечна слава и хвала“, рекла је министарка Кисић Тепавчевић. 

У оквиру Спомен комплекса на Гробљу ослободилаца Београда делегација СУБНОР-а Србије положила је цвеће и венце на спомен обележје „Вечна ватра“ као и на споменик „Руском војнику“.

У склопу обележавања Дана победе над фашизмом у Другом светском рату, изасланик председника Републике Србије, министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић Тепавчевић положила је данас, уз највише државне и војне почасти, венац на Споменик Незнаном јунаку на Авали.

Нешто касније, на обронцима Авале, делегација СУБНОР-а Србије положила је цвеће на Споменик 18-то чланој делегацији тадашњег Совјетског савеза, страдалој у авионској несрећи октобра 1964. године. Вискока делегација из Русије у којој су били и руски хероји маршал Бирјузов и генерал Жданов кренула је на обележавање 20.годишњице ослобођења Београда у Другом светском рату.

Венци су положени и на Тргу Републике у Београду на Спомен плочу црвеноармејцима.

Венце су положили министар у Влади Србије Ненад Поповић, министар унутрашњих послова Александар Вулин, заменик градоначелника Горан Весић, амбасадор Русије у Србији Александар Боцан Харченко и директор Руског дома у Београду Јевгениј Баранов.

На Тргу Републике постављен је видео-бим где су присутни могли да прате пренос велике војне параде у Москви а на истом месту биће одржан концерт „Хероји живе“ на којем ће заједно наступити наши и руски уметници.

Након свечаног концерта одржаће се премијера руског ратног филма „Подолски кадети“ као и Свечана академија у Народном позоришту тим поводом на којој ће се обратити Председник Републике Србије Александар Вучић као и председник СУБНОР-а Србије генерал-мајор Видосав Ковачевић а цела манифестација биће окончана свечаним ватрометом у центру Београда.