Аранђеловац

ИМЕНА СЛОБОДАРА ОСТАЈУ ЗА СВА ВРЕМЕНА

Општински одбор СУБНОР-а у Аранђеловцу је на пригодан начин обележио седамдесет пет година погибије борца Друге шумадијске бригаде, учитеља Душана Радоњића. У Даросави код Аранђеловца, фебруара 1944. године, убијен је у сукобу са четницима.

На месном гробљу у Бањи члановима СУБНОР-а и породице Радоњић обратио се председник СУБНОРа Аранђеловца Радомир Радосављевић. Истакао је да у Шумадији значајну улогу организовања устанка против окупатора и домаћих издајника имали су просветни радници. Душан Радоњић је рођен у селу Бања код Аранђеловца 1920. године. Учитељску школу је завршио у Београду и као ученик те школе постао је члан СКОЈ-а 1940. а члан КПЈ од 21. јуна 1941. Као активан револуционар ухапшен је са поверљивим извештајима за руководство КПЈ за Србију. У логору на Бањици, после тортуре полиције, није одао сараднике и уз гаранцију групе грађана из Аранђеловца и Бање ослобођен. После пуштања на слободу Душан несмањеном жестином наставља револуционарну активност и као борац погинуо 2. фебруара 1944.г.

У знак сећања на Душана, Основна школа у Бањи носи његово име. Уз велико ангажовање СУБНОР-а, школе назване по познатим револуционарима нису мењале име. Тако аранђеловачка гимназија носи име борца, професора Милоша Савковића, средња Економска народног хероја Слободана Минића, градска основна школа н.хероја Милана Илића Чиче, учитеља Славка Поповића у Даросави, учитеља Душана Радоњића у Бањи. Иако постоје стални покушаји да се имена школа мењају, СУБНОР својим ауторитетом чини напор да до тога не дође. Њихове стазе и сада светле.

У име породице, на сећању на храбра дела учитеља Душана, захвалио је његов рођени синовац Душан Радоњић, инжењер, познати аранђеловачки привредник који је добио име по свом храбром стрицу. Породица Радоњић достојанствено негујe традиције НОБ-а.