Аранђеловац

ИСТОРИЈА ЧУВА БУДУЋНОСТ

У организацији Општинског СУБНОР-а у Аранђеловцу су у ”Жућином парку“, испред споменика Народног хероја Милана Илића Чиче положени венци, одата пошта и евоциране успомене на великог антифашисту.

Скупу су присуствовали и чланови породице, као и бројни ученици Основне школе која са поносом носи име чувеног борца за слободу.

Председник СУБНОР-а општине Аранђеловац Радомир Радосављевић говорио је о ратном путу хероја. Милан Илић Чича рођен је у Горњој Трешњевици давне 1886. године. Учествовао је у балканским, Првом и Другом светском рату. Један период је провео у заробљеништву у Немачкој где је поред солидног немачког језика упознао и напредне идеје радничке класе. Члан КПЈ постао је 1919. године, од оснивања. Одмах после слома државе у априлском рату 1941. године почео је организоване припреме за отпор окупатору.

У Првом шумадијском одреду био је заменик, а по трагичном страдању команданта Милана Благојевића, командант. Био је у строју приликом формирања Прве пролетерске бригаде, а погинуо је у Хан Пијеску 1942. године као командант Петог батањона те бригаде.

Основна школа у Аранђеловцу са најбројнијим ученицима слави 28. фебруар, дан рођења Народног хероја, као Дан школе. Ученици су припремили пригодан програм који је срдачно поздрављен. Пажњу је привукла чукунунука народног хероја која је рецитовала песму написану за свог претка.

Идеје антифашизма и сећања на њене носиоце и даље су веома присутне у овом делу Шумадије, као и чврсто опредељење да се имена школа и установа не мењају.