САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 816403Укупно посета:
  • 2553709Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

ИСТОРИЈА ЧУВА БУДУЋНОСТ

У организацији Општинског СУБНОР-а у Аранђеловцу су у ”Жућином парку“, испред споменика Народног хероја Милана Илића Чиче положени венци, одата пошта и евоциране успомене на великог антифашисту.

Скупу су присуствовали и чланови породице, као и бројни ученици Основне школе која са поносом носи име чувеног борца за слободу.

Председник СУБНОР-а општине Аранђеловац Радомир Радосављевић говорио је о ратном путу хероја. Милан Илић Чича рођен је у Горњој Трешњевици давне 1886. године. Учествовао је у балканским, Првом и Другом светском рату. Један период је провео у заробљеништву у Немачкој где је поред солидног немачког језика упознао и напредне идеје радничке класе. Члан КПЈ постао је 1919. године, од оснивања. Одмах после слома државе у априлском рату 1941. године почео је организоване припреме за отпор окупатору.

У Првом шумадијском одреду био је заменик, а по трагичном страдању команданта Милана Благојевића, командант. Био је у строју приликом формирања Прве пролетерске бригаде, а погинуо је у Хан Пијеску 1942. године као командант Петог батањона те бригаде.

Основна школа у Аранђеловцу са најбројнијим ученицима слави 28. фебруар, дан рођења Народног хероја, као Дан школе. Ученици су припремили пригодан програм који је срдачно поздрављен. Пажњу је привукла чукунунука народног хероја која је рецитовала песму написану за свог претка.

Идеје антифашизма и сећања на њене носиоце и даље су веома присутне у овом делу Шумадије, као и чврсто опредељење да се имена школа и установа не мењају.

 

Print Friendly, PDF & Email
Koнкурс

СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА ”ДРАГОЈЛО ДУДИЋ”

р а с п и с у ј у

48. наградни конкурс за необјављене књижевне и историографске радове.

 

Конкурс обухвата све области књижевног и историографског стваралаштва које доприноси неговању традиција ослободилачких ратова, Народноослободилачког рата и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2019. године.

Радове потписане шифром и у посебној затвореној коверти доставити уз основне податке о аутору на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком – за конкурс ”Драгојло Дудић”

Оцењивачка комисија ће донети одлуке о награђеним и похваљеним радовима.

Фондација ће осигурати објављивање првонаграђеног рада.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 13. новембра 2019. године, а награде и похвале уручене 15. новембра 2019. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
Ведро
06:2418:38 CEST
ПетСубНед
min 5°C
21/7°C
26/12°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.