Аранђеловац: ОБЕЛЕЖЕН ДАН ОПШТИНЕ

Уз богат свечарски програм општина Аранђеловац је обележила 164.годишњицу постојања. Тога 26. јула 1859. године Књаз Милош Обреновић је Указом одредио да се „досадашње ушорено место Врбица од сада зове Аранђеловац“. Боравећи на киселој води у Буковичкој бањи те године наредио је да се изгради и црква с.Архангела Гаврила, коју је обилато помогао, а мештани су узели учешће у раду. Та црква и данас достојанствено обележава време када је Књаз Милош, поштујући значајно учешће народа овог краја у устанцима против Отоманске царевине, изградио и објекте са којима се Аранђеловац и данас поноси.

Аранђеловчани су у знак захвалности Књазу Милошу подигли два споменика, један на уласку у град, један на изласку.

На дан општине присутне делегације полажу венце и одају пошту родоначелнику града испред споменика, рад вајарке Дринке Радовановић и испред споменика на Тргу слободе погинулим ратницима од 1912-1918. године. Венце су положиле делегације општине Аранђеловац, Хан Пијеска, СУБНОР општине Аранђеловац. Присутне делегације поздравио је председник СУБНОР-а Радомир Радосављевић и истакао да су не само у Првом него и у Другом српском устанку из ових села и насеља учествовали бројни прваци и војводе који су предводили устанике и ми их се и данас са поштовањем сећамо.

Устаници и Првог и Другог устанка исказали су национални значај кроз борбу за ослобођење од турске власти, али и социјални јер је укинут феудални, спахијски систем, као и политички јер је тада почело стварање државности и модерне државе Србије.

Протокол полагања венаца и одавање почасти оснивачу града водио је председник општинског СУБНОР-а, што је за наше удружење посебна част. Својим активним учешћем у таквим важним догађајима јачамо углед борачке организације у целини.

26. јул 2023. године