Аранђеловац: ПОЧАСТ ХРАБРИМ РАТНИЦИМА

У општини Аранђеловац, на јужним падинама планине Букуље налази се село Вукасовци, мало по броју становника, велико по храбрим људима.

Село свечано обележава празник Преображење као сеоску славу. Тога дана полажу се венци и одаје почаст погинулим ратницима за слободу.

Венци су положени испред споменика страдалим борцима од 1941. до 1945. и ратницима 1912. до 1918. године. Ово мало село за слободу своје отаџбине дало је укупно 128 мештана, 92 у балканским и Првом светском и 36 у Другом светском рату. Мештани су поносни на чувене ратнике генерале браћу Станојловић, мајора Вуловића, учесника Мајског преврата и Солунског процеса, као и на борце који су стајали у строју Првог Шумадијског одреда и Прве пролетерске бригаде.

Присутне је поздравио Рајко Матић, председник Месне заједнице и СУБНОР-а села Вукасовци. Захвалио је општинском СУБНОР-у на одговорном односу према жртвама села и на помоћи у одржавању споменика и простора на коме су смештени. Истакао је да су ратници из села гинули далеко од својих кућа, знајући да се свуда на тим просторима брани своје огњиште и држава.

Поздрављајући присутне председник ОО СУБНОР-а општине Аранђеловац Радомир Радосављевић је говорио о слободарским традицијама овога краја и потсетио да СУБНОР брине о сећању на страдале за слободу и споменицима подигнутим у њихову част. Село Вукасовци споменике из минулих ратова сместило је у лепо одржаван спомен парк.

Овај спомен парк у центру Вукасоваца предаставља трајно подсећање на храбре Вукасовчане и пример будућим генерацијама како се воли и брани своја земља и слобода.

19. август 2023