Аранђеловац: У СЛАВУ ХЕРОЈА ПРВОГ ШУМАДИЈСКОГ ОДРЕДА

Село Горња Трешњевица код Аранђеловца одувек познато по слободарству, тог 16. јула 1941. године била је стециште и средиште бораца и антифашистичке борбе. Пред окупљеним борцима и штабом Одреда на чијем челу су били легендарни Милан Благојевић-Шпанац, официр шпанске републичке војске, предратни комуниста, као командант Милан Илић-Жућа познатији и као „Чича Шумадијски“, солунски ратник као заменик команданта и Недељко Жакула родом из Лике као политкомесар. У присуству Родољуба Чолаковића, који је био и аутор, прочитана је партизанска заклетва.

На брду Лисаћ, на месту Језербаре, кренуо је одатле Први Шумадијски партизански одред, у победничке битке, на Светињи код Чумића, Белановцу, Руднику… и у легенду.

Поводом овог јубилеја СУБНОР Аранђеловца у Жућином парку, крај спомен бисте народног хероја Милана Илића-Чиче, који ће након мучког убиства хероја Милана Благојевића-Шпанца од стране четника, преузети одговорну дужност команданта, организовао је свечаност, полагање венаца уз културно-уметнички програм у извођењу ученика ОШ „Милан Илић“ из Аранђеловца. Венце су положиле делегације локалне самоуправе, СУБНОР-а Аранђеловца, Ужица, Сопота, Шида, Крагујевца, Раче, Тополе и омладина Аранђеловца.

Поздрављајући све присутне, председник СУБНОР-а Аранђеловца, Радомир Радосављевић у свом обраћању истакао је значај сећања на овај датум и подсетио на ратни пут Првог шумадијског НОП одреда и његових прослављених бораца.

Присутнима се обратио у име СУБНОР-а Србије, потпредседник, академик пук. Жељко В. Зиројевић истакавши да „слободарска и бунтовна Шумадија, позната по свим бунама и устанцима никада није погнула главу ни пред једним завојевачем и агресором. Светли ликови Шпанца, Жуће, Бранка Крсмановића, Жакуле, бдију над Србијом и чувају је!“

За допринос у раду СУБНОР-а Србије, уручена је захвалница Радомиру Радосављевићу председнику СУБНОР-а Ананђеловца.

15. јул 2023