АВГУСТОВСКЕ СЛОБОДАРСКЕ ВАТРЕ ОЗРЕНА

Предвођени легендарним комесаром Алексом Маркишићем-Павлом (проглашен за народног хероја) и Димитријем Драговићем, командантом, озренски партизани су 14. августа 1941. године ослободили Сокобању и развили заставу слободе. Окупљеном народу обратио се секретар ОК КПЈ Алекса Маркишић и нагласио значај борбе против фашистичког завојевача и њихових слугу. Поводом 81.годишњице од ослобођења овог града, СУБНОР Сокобање организовао је полагање венаца на спомен бисте Димитрија Драговића, Алексе Маркишића и споменик борцима НОР-а и жртвама фашистичког терора. Венце су положиле делегације локалне самоуправе Алексинца, СУБНОР-а Србије, Сокобање, ОРВС, чланови породица бораца НОР-а и СПС-а Сокобање.

Скупу се обратио председник СУБНОР-а Сокобања др Славољуб Јовановић и истакао значај сећања на светле традиције наше антифашистичке борбе као и да не смемо заборавити чији смо потомци, заправо да не заборавимо светле ликове партизанских бораца. Поздрављајући све присутне у име СУБНОР-а Србије, председника генерала Видосава Ковачевића и Председништва, потпре4дседник академик пук. Жељко В. Зиројевић је између осталог рекао:

„Тих августовских дана 1941. године озренски партизани за кратко време ослободили су Сокобању и донели народну слободу. Ни Алекса, Димитрије Драговић, Иван Вушовић, нису штедели себе ни своје младе животе за слободу која је после четворогодишње борбе и стигла. СУБНОР Србије се данас залаже и бори да се највеће зло човечанства-фашизам, не повампири, да се спречава ревизија историје и да антифашистичке тековине још више јачају и преносе се на млађе. Пси рата поново звецкају оружјем и хтели би да унизе Србију. Међутим, захваљујући нашем државном руководству и његовој борби у којој и СУБНОР Србије има значајно место, ти хушкачи и заговорници зла и отимања наше територије никада неће проћи. Србија је јака и вечна јер су јој деца верна…“

Значајно је напоменути да је захваљујући доброј сарадњи локалне власти и СУБНОР-а обновљен споменик партизанске борбе у Сокобањи нашта се представницима општине потпредседник Зиројевић захвалио истакавши да се у општинама Књажевац, Бољевац и Сокобања води рачуна о нашим светлим традицијама, антифашистичкој борби и спомен обележјима.