САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 844349Укупно посета:
  • 2620875Укупно прегледа:
  • 2Тренутно посетилаца:

ИДЕЈА ПОВЕЗАЛА СЛОБОДАРЕ

Пре 75 година, 20. октобра 1941, немачки фашисти и љотићевци и недићевци су у крагујевачком насељу Багремар стрељали 122 Србина, Јевреја, Рома и Црногорца.

Била је то, заправо, комунистичка група, којој су њихови потомци и поштоваци одали част за допринос слободи и идеји жртвујући живот не одступајући пред окупатором.

Спомен плочу са именима открили су председник Скупштине Крагујевца Мирослав Петрашиновић и председник СУБНОР-а Крагујевца пуковник проф. Жељко В. Зиројевић, који говорио у име СУБНОР-а Србије и председника Душана Чукића: „Сви они који су овде стрељани кренули су загрљени у смрт. Са јединственог обележја, где су заједно петокрака, православни крст, Давидова звезда и ромски точак, поручујемо да слободарство и антифашизам немају цену.“

Ученици Основне школе „Трећи крагујевачки батаљон“ извели су реситал уз звуке Лењиновог посмртног марша и читања имена свих стрељаних, док је књижевница Јасмина Ан Јовановић казивала поему „Печат у земљи“.

Споменик у Багремару израдио је СУБНОР Крагујевац из својих личних средстава и добровољних прилога свог чланства. За ову прилику објављена је и књига „Багремар октобар 1941“ проф. Жељка В. Зиројевића која је плод вишедеценијског истраживања.

Поводом откривања спомен обележја стрељаним родољубима у Багремару, комунистима и скојевцима, међу којима је било и грађана из Црне Горе, Савез Удружења бораца НОР-а и антифашиста Црне Горе упутио је захвалности СУБНОР-у Србије и Крагујевца у коме се, између осталог, наводи:

„Спријечени да се поклонимо сјенима оних који су надвисили историју и били под црвеним барјаком слободе, упућујемо захвалност Вашој организацији за незаборав, посебно заслужнику проф. Жељку В. Зиројевићу, истрајном чувару традиције наше револуције.

Нека спомен плоча буде примјер како су умирали храбри заточници за свету слободу и како потомци то никада неће заборавити.

Крагујевац је град слободе коју чувају и ђаци са Шумарица и сјени храбрих пролетера. Нека живи сјећање на бесмртне слободаре”-стоји у телеграму који је,генерални секретар Драган Митов Ђуровић, упутио у име Савеза удружења бораца НОР-а и антифашиста Црне Горе.

Поводом 72.годишњице ослобођења Крагујевца положени су венци на спомен обележја у Опорници, на Варошком и Палилулском гробљу. У борбама за ослобођење Шумадије и Поморавља тих октобарских дана 1944. године погинуло је 1170 бораца Црвене армије а рањено 1100.

Венце су положиле делегације Скупштине града Крагујевца, СУБНОР-а Шумадије и Крагујевца, Удружења српско-руског пријатељства, СНС и СПС, Амбасаде Руске Федерације, чији је изасланик Морозов обишао спомен изложбу личног наоружања бораца Прве пролетерске бригаде и задржао се у пријатељском разговору са представницима СУБНОР-а Крагујевац.

Print Friendly, PDF & Email
Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.