САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 819335Укупно посета:
  • 2564447Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

ЗБОРНИК ПРОТИВ РАТА

СУБНОР Србије бележи још један изванредан успех: после веома успешног скупа антифашистичких борачких организација са Балкана, уз учешће више чланица Међународне федерације антифашиста и покрeта отпора са седиштем у Берлину, који је одржан у Београду 5.и 6. маја ове године, објављена је књига са говорима свих делегата и закључним документом.

Велики допринос миру, договору, споразумевању на југу европског континента, спречавању да Балкан буде вечито ”буре барута” коме фитиљ примичу са стране, сматрајући наше полуострво као монету за поткусуривање интереса, прихваћен је са одобравањем у широкој јавности и не само у земљама учесницима скупа у главном граду Србије.

На такав одјек указали су и представници антифашистичких борачких удружења из Грчке, Албаније, Бугарске, Словеније, Хрватске, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Републике Српске, као и Мађарске, Немачке, Италије и Руске Федерације, који су недвосмислено одали признање и захвалност СУБНОР-у Србије за сталну борбу против повампирења неонацизма,чување традиције, против реваншизма и извитоперивања историјских чињеница о Другом светском рату, претњи и угрожавању територијалног интегритета, неприродним и неправним мењањем граница у корист империјалних преко локалних интереса, подстрекавањем колона несрећника које протерују из својих домова.

Учесници импресивног међународног скупа у Београду запазили су са одобравањем одлучно сарадњу највиших органа власти Републике Србије са СУБНОР-ом Србије као самосталном организацијом која доприноси међународном споразумевању и у европским оквирима има, због активности и плодоносних акција, висок углед и за конструктиван рад, нарочито задњих година, добија низ ласкавих признања.

Квалитетан, у сваком смислу, зборник са говорима свих учесника Међународног скупа, са документима и фотосима, достављен је на увид и одборима СУБНОР-а у нашој земљи, компетентним личностима и форумима, националним библиотекама, историјским институтима као прилог залагању да се, не само на Балкану, у очигледно тешкој ситуацији изнађу путеви за споразумевање и мир и спрече ратни хушкачи чији су циљеви, као и увек, да политиком завади и владај освајају територије и ресурсе у своју и корист трабаната.

У штампи су, иначе, истоветна издања и на енглеском и руском, радним језицима скупа, који ће бити достављени учесницима из иностранства, као и државним органима земаља што нису, иначе, имале представнике договора  у Београду.

СУБНОР Србије сматра да и таквим упознавањем стања на Балкану, надањима и отпорима притисцима, доприноси општем циљу да разум надвлада силу топуза.

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Koнкурс

СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА ”ДРАГОЈЛО ДУДИЋ”

р а с п и с у ј у

48. наградни конкурс за необјављене књижевне и историографске радове.

 

Конкурс обухвата све области књижевног и историографског стваралаштва које доприноси неговању традиција ослободилачких ратова, Народноослободилачког рата и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2019. године.

Радове потписане шифром и у посебној затвореној коверти доставити уз основне податке о аутору на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком – за конкурс ”Драгојло Дудић”

Оцењивачка комисија ће донети одлуке о награђеним и похваљеним радовима.

Фондација ће осигурати објављивање првонаграђеног рада.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 13. новембра 2019. године, а награде и похвале уручене 15. новембра 2019. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
12°
Ведро
07:0017:45 CEST
СубНедПон
min 11°C
26/11°C
27/10°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.