САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 850408Укупно посета:
  • 2633821Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

СЛОБОДА СЕ КАЛИЛА ЗА НОВЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ

СУБНОР Вршца приредио је 9. маја на Дан победе, у сарадњи са локалном самоуправом, у Градској кући у свечаној сали Скупштине града, академију посвећену ослободиоцима и свим жртвама страдалим у Другом светском рату. Свечаност је посвећена и јубилеју СУБНОР Србије – 70 година од оснивања.

Присуствовали су градоначелница Вршца Драгана Митровић, сви чланови Градског већа, председник Скупштине града Ненад Барош, представници политичких партија, привредници, директори установа из области здравства, просвете, културе и образовања, чеони људи из јавних комуналних делатности, правосудних органа, тужилаштва и МУП. Чланови Удружења војних пензионера и ратних инвалида, инвалиди рада, пензионера, официри 51.мотомеханизавне бригаде, ученици основних и средњих школа, уметници, знаменити спортисти, угледни грађани.

Свечаност је започео градски хор АС под управом Анђелке Сучевић, Химном Републике Србије и Свечаном песмом СУБНОР Србије „По шумама и горама“.

Председник СУБНОР Вршца, Драгољуб Ђорђевић, рекао је мајски празник најзначајнији дан у историји цивилизације, дан када је сломљено зло фашизма, највеће зло у историји света. Србија није умела да трпи зло препознавала га је пре свих и увек се прва супотстављала. То је кошталао живота али је вредело, јер се до слободе другачије није могло.

У име града домаћина, обратила се градоначелница Драгана Митровић, између осталог, рекавши: „Заједно са савезничким земљама била је Србија и остала део слободарске традиције и поставила темеље света у коме данас живимо. Зато је обавеза локалне самоуправе и читавог друштва, да уложи све своје напоре за очување мира и стабилности.”

Никита Суходолов, изасланик Амбасаде Руске Федерације, нагласио је „Срби и Руси су у свим великим ратовима били заједно, борили се раме уз раме, увек на правој, победничкој страни. Никада не смемо заборавити заслуге наших дедова, јер ако њих заборавимо, изгубићемо слободу, коју данас имамо!“  

Професор Срђан Јовановић, директор Основне школе „Ђура Јакшић” у Павлишу, говорио је о историјској истини у Другом светском рату истакавши да је фашизам зло настало у Италији а ескалирало у Немачкој и Јапану, као највиши облик империјалистичких тежњи, да је потпомугнут интересом крупног капитала и да га касније није било могуће контролисати, што је довело до највећег ратног страдања у историји људског рода: педесет милиона погинулих. Потсетио је на допринос српског народа у сламању нацизма и фашизма, на 305.000 погинулих партизанских бораца и бораца Народноослободилачке војске Југославије, на чињеницу да је Други светски на нашим просторима окончан тек 15. маја 1944. године, истакавши да су се у једној колони, након капитулације нацистичке Немачке 9. маја, у журби да се домогну територије Аустрије и предају западним савезницима, под оружјем, у једној колони нашли заједно, Немци, усташе, љотићевци, делови четничких јединица Драже Михаиловића, муслиманске Ханџар дивизије.

Драгољуб Ђорђевић, члан Предсеништва СУБНОР Србије упознао је скуп да је у Београду, петог и шестог маја 2018. у организацији СУБНОР Србије, уприличен велики скуп антифашиста Балкана са основном идејом да вековни, турбулентни животни простор буде зона мира, разумевања и сарадње, да се не допусти да изнова буде претваран у „буре барута“ и да су учешће у раду, са пуном подршком идеји организатора, узеле делагације антифашиста Бугарске, Албаније, Грчке, Словеније, Хрватске Федерације БиХ, Републике Српске, Македоније, Црне Горе и домаћина СУБНОР Србије, под вођством предсеника Душана Чукића. Навео је да су велики допринос дали и представници Међународне организације антифашиста ФИР са седиштем у Берлину, директним учешћем председника Вилмоша Хантија из Мађарске, Генералног секретара Шнајдера, из Немачке, као и представника Италије и Русије. Скуп је окончан заједничком Изјавом о миру.

Посебан допринос дао је  Председник Републике Србије Александар Вучић преко изасланика, министра  Зорана Ђорђевића и министра војног Александра Вулина. Свечано полагање венаца на споменик ослободиоцима Београд и партизанско гробље увеличано је присуством почасне јединице Гарде Војске Србије као и оркестром Гарде.

Ђорђевић је овом приликом потсетио и да је Председник Републике Србије одликовао СУБНОР Србије Сретењски орденом поводом Дана државности фебруара, истичући у образложењу 70. година постојања и часног деловања СУБНОР Србијеи допринос у јавном животу Србије и борби за начела антифашизма код нас и у свету.

Достојанство свечаној Академији дали су чланови градског хора Ас и драмски уметник Иван Ђорђевић који је надахнуто говорио стихове Ђуре Јакшића и Васка Попе.

Сенима ослободиоца и бораца за слободу, поклонили су се и венце положили представници града Вршца, Амбасаде Руске федерације у Београду, СУБНОР-а, политичких партија, многобројних удужења грађана и ученици и професори Хемијско-медицинске школе.

Татјана Николић, члан Градског већа, потсетила је на допринос Црвене армије и југословенских партизана у заједничком сламању фашизма, које је на простору Србије и Југославије започето управо у Вршцу, почетком октобра 1944. године, када су маршали Тито и Толбухин, потписали спораум о заједничким операција за ослобођење Београда и надаље Србије.

Print Friendly, PDF & Email
Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.