Бечеј: СЕЋАЊЕ НА СТРАДАЊЕ

У организацији СУБНОР-а Општине Бечеј испред Спомен зида традиционалним окупљањем, комеморацијом и полагањем венаца одата је пошта стрељаним скојевцима.

Егзекуцију је  1942. године извршила Хортијева окупаторска солдатеска. Стрељано је 11 скојеваца, чланова покрета отпора. Њихова једина кривица је била што су слободу волели више од живота и јер су се за њу борили сваким атомом снаге. У тој борби за нови свет за кога су веровали да ће заувек бити ослобођен од мржње, расизма и дискриминације положили су оно највредније – своје младе животе.

Присутне је испред СУБНОР-а Општине Бечеј поздравила Јелена Чешљевић која је истaкла потребу да се негује сећање на страдање Бечеја, његoвих становника и свих који су пали за слободу и од крваве руке окупатора.

Међу 11 скојеваца који су стрељани 20. јануара 1942. били су и Иштван Нађ, секретар Среског комитета КПЈ, и Јанош Речо, члан Среског комитета. Поред њих стрељани су и заувек закорачили у вечност и Славко Симин, Живко Попов Милорад, Јован Црвени, Марко Гарић, Милорад Рус, Светозар Чаленић, Север Стефановић, Милан Чиплић и Михајло Остојић.

На жалост то страдање није било ни прво ни последње које ће погодити становнике Бечеја. Крвави окупаторски пир започет од првог сата окупације трајаће до самог ослобођења 1944. године.

Венце су положили представници СУБНОР-а Општине Бечеј, Општинске управе, Удружења пензионера општине Бечеј, Општинске организације Савеза Самосталног Синдиката и Општинског одбора СПС.

  1. јануар 2023.