САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 815772Укупно посета:
  • 2550648Укупно прегледа:
  • 4Тренутно посетилаца:

ВЕЧНО ХВАЛА ХЕРОЈИМА ПОБЕДЕ

Главни град наше отаџбине достојанствено слави велики празник – победу над фашизмом у Другом светском рату као својеврстан доказ да је ослобађањем од окупаторског ига, у заједничкој борби Народноослободилачке партизанске војске и совјетских црвеноармејаца, понoсни балкански народ увек био на правој страни историје.

Председник Републике Томислав Николић је, уз највише државне почасти, у раним преподневним часовима, положио венац на Гробљу ослободилаца, а потом уписао у књигу посвећену успоменама на наше, партизанске  и совјетске борце:
”Погинули сте за најсветији чин за Србију. Србија вас неће заборавити. А неће никад променити свој однос према злу против кога смо се заједно борили”.

Посебна почаст одата је, уз комеморативни церемонијал на државном нивоу и у присуству великог броја негдашњих бораца и њихових потомака антифашиста слободара. У име Владе Републике Србије венац је положио министар Александар Вулин, затим представници Војске Србије, председник Градске скупштине Никола Никодијевић, амбасадори земаља учесница у Београдској операцији 20.октобра 1944.године.

Ловоров венац СУБНОР-а Србије положио је председник Душан Чукић са члановима Председништва Јелисаветом Миловановић и Драгомиром Вучићевићем, који су се такође, уз остале делегације, поклонили сенима совјетским борцима.

У спомен књигу је председник СУБНОР-а Србије, Душан Чукић, уписао: ”Вечно хвала храбрим слободарима, борцима наше славне Народноослободилачке партизанске армије и совјетским Црвеноармејцима, победницима над фашизмом у Другом светском рату”.

Дeлегација СУБНОР-а Србије, заменик председника генерал Видосав Ковачевић и пуковник пилот Зоран Јаковљевић, положила је венац на споменик члановима делегације СССР на Авали, који су страдали у авионској несрећи 19. октобра 1964. године.

Венце су положили представници Владе Републике Србије, абасада Руске Федерације и Републике Белорусије, Клуба генерала и адмирала Србије, Удружења пензионисаних летача и падобранаца Србије и других институција и удружења.

Авион који је пре 52 године ударио у Авалу превозио је руске хероје, учеснике борби за ослобађање Београда 1944. године. Они су били позвани да учествују на свечаностима поводом двадесетогодишњице ослобођења. Том приликом живот су изгубили Сергеј Бирјузов, маршал Совјетског Савеза, Владимир Жданов, генерал-пуковник, Николај Миронов, генерал-мајор, Николај Николаевич, генерал-лајтнант, Леонид Бочаров, генерал-мајор и потпуковник Григориј Шелудко.

Print Friendly, PDF & Email
Koнкурс

СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА ”ДРАГОЈЛО ДУДИЋ”

р а с п и с у ј у

48. наградни конкурс за необјављене књижевне и историографске радове.

 

Конкурс обухвата све области књижевног и историографског стваралаштва које доприноси неговању традиција ослободилачких ратова, Народноослободилачког рата и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2019. године.

Радове потписане шифром и у посебној затвореној коверти доставити уз основне податке о аутору на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком – за конкурс ”Драгојло Дудић”

Оцењивачка комисија ће донети одлуке о награђеним и похваљеним радовима.

Фондација ће осигурати објављивање првонаграђеног рада.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 13. новембра 2019. године, а награде и похвале уручене 15. новембра 2019. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
27°
Сунчано
06:1818:47 CEST
ПонУтоСре
29/14°C
30/14°C
17/7°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.