Београд

ПОЧАСТ ВЕЛИКАНУ БОРБЕ И ИЗГРАДЊЕ

Тог 4. маја 1980. ондашњом Југославијом и највећим делом прогресивног света тужно је одјекнула вест да је преминуо Јосип Броз Тито.

Дугогодишњи председник СФРЈ, маршал, врховни командант оружаних снага, покретач устанка против фашизма у окупираној Европи устанком у нашој земљи у јулу 1941, стратег победа у Другом светском рату, иницијатор изградње и обнављања разрушених и опљачканих градова и села, творац деценијама касније неблоковског и мирољубивог Покрета несврстаних, уживао је недвосмислено велики углед у свим деловима планете и био окосница заједништва раније удружених народа на овим нашим балканским просторима.

Пре 36 година, на сахрани у Београду, окупили су се и најистакнутији представници огромног броја држава, последњу почаст председнику Титу одало је преко 200 делегација са свих континената.

Непролазно дело председника СФРЈ није и не може бити заборављено, историја и код нас и у свету дала је о томе коначан суд, а сваки Четврти мај се у Кући цвећа, на Дедињу у Београду, обележава достојанствено и са дужним поштовањем.

Многобројне делегације из разних крајева негдашње заједничке државе, појединци, припадници разних организација, деца, странци, дошли су да још једном искажу поштовање и захвалност.

СУБНОР Србије, патриотска антифашистичка организација са преко 130.000 чланова, баштиник славне народноослободилачке партизанске борбе у Другом светском рату и поштовани делатник у најугледнијим међународним ветеранским удружењима, одао је такође почаст дугогодишњем челнику и наше државе.

Делегација, у којој су били заменик председника Видосав Ковачевић и потпредседник Бранислав Поповић и члан Републичког одбора Зденко Дупланчић, положила је венац. И у књигу успомена уписала: ”Вечна слава борцу, војсковођи и државнику, СУБНОР Србије”.