САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
 • 870898Укупно посета:
 • 2666634Укупно прегледа:
 • 2Тренутно посетилаца:

ПОЧАСТ ВЕЛИКАНУ БОРБЕ И ИЗГРАДЊЕ

Тог 4. маја 1980. ондашњом Југославијом и највећим делом прогресивног света тужно је одјекнула вест да је преминуо Јосип Броз Тито.

Дугогодишњи председник СФРЈ, маршал, врховни командант оружаних снага, покретач устанка против фашизма у окупираној Европи устанком у нашој земљи у јулу 1941, стратег победа у Другом светском рату, иницијатор изградње и обнављања разрушених и опљачканих градова и села, творац деценијама касније неблоковског и мирољубивог Покрета несврстаних, уживао је недвосмислено велики углед у свим деловима планете и био окосница заједништва раније удружених народа на овим нашим балканским просторима.

Пре 36 година, на сахрани у Београду, окупили су се и најистакнутији представници огромног броја држава, последњу почаст председнику Титу одало је преко 200 делегација са свих континената.

Непролазно дело председника СФРЈ није и не може бити заборављено, историја и код нас и у свету дала је о томе коначан суд, а сваки Четврти мај се у Кући цвећа, на Дедињу у Београду, обележава достојанствено и са дужним поштовањем.

Многобројне делегације из разних крајева негдашње заједничке државе, појединци, припадници разних организација, деца, странци, дошли су да још једном искажу поштовање и захвалност.

СУБНОР Србије, патриотска антифашистичка организација са преко 130.000 чланова, баштиник славне народноослободилачке партизанске борбе у Другом светском рату и поштовани делатник у најугледнијим међународним ветеранским удружењима, одао је такође почаст дугогодишњем челнику и наше државе.

Делегација, у којој су били заменик председника Видосав Ковачевић и потпредседник Бранислав Поповић и члан Републичког одбора Зденко Дупланчић, положила је венац. И у књигу успомена уписала: ”Вечна слава борцу, војсковођи и државнику, СУБНОР Србије”.

2 реаговања на Београд

 • Lune каже:

  Sloboda, nema alternativu, sloboda se ne dobija ona se osvaja,neka je vecna slava i hvala, vrhovnom komandantu, poginulim i umrlim osvajacima slobode, borcima NOB.

 • pedjaza каже:

  Sahrani Tita je prisustvovalo 209 delegacija iz 127 zemalja, od tadašnjie 154 članice UN (122 državne, 68 partijskih, 4 delegacije oslobodilačkih pokreta, 9 delegacija međunarodnih organizacija i 6 drugih delegacija). Došlo je 4 suverena (kralja), 31 predsednik republike, 6 prinčeva, 10 potpredsednika republike, 11 predsednika nacionalnih parlamenata, 22 predsednika vlade, 12 zamenika predsednika vlade, 47 ministara inostranih poslova i veći broj članova vlada. Oni su zvanično predstavljali oko 95% čovečanstva.
  Bila je to, do tada, najposećenja sahrana jednog državnika, što nedvosmileno ukazuje koliko je Tito bio cenjen i poštovan širom sveta i da je bio državnik svetskog ranga.
  Oni koji poslednjih godina nastoje da negiraju značaj i delo Tita, trebalo bi više da se informišu o njegovoj biografiji, a ako ništa drugo, ovi podaci o broju stranih predstavnika na njegovoj sahrani, mogu im mnogo toga pokazati i pogaziti svaki njihov argumet uperen protiv njega.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.