САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
 • 863299Укупно посета:
 • 2654530Укупно прегледа:
 • 0Тренутно посетилаца:

ИМАМО ШТА ДА КАЖЕМО

Борачка организација Београда, са више хиљада чланова у оквиру СУБНОР-а Србије, има шта да каже и покаже становницима нашег главног града.

Ово је речено на врло посећеној конференцији за медије, на којој је председник Градског одбора, пуковник Бора Ерцеговац, обавестио новинаре о низу акција у току и о ономе што предстоји.

На темељима народноослободилачке борбе и антифашизма готово свакодневно се увећава организација у главном граду Србије и, што је посебно карактеристично, више од 60 одсто нових чланова припадају млађој генерацији потомака, поштовалаца и симпатизера наше славне традиције. Запажено је такође да на многим свечаностима све више присуствују и ученици средњих школа, па је, говорећи језиком статистике, израчунато да је чак за 40 процената на традиционалним борачким скуповима  повећан број  школараца него претходних година.

„СУБНОР је очигледно, без обзира на то што је нестраначка организација, снага која се мора поштовати у свакој средини“ – рекао је председник Градског одбора.

У том смислу из разних месних и општинских подручних јединица стижу енергични захтеви да се настави са сталним противљењем да било која власт изједначује партизанску борбу са четничким групацијама током Другог светског рата и снимају петпарачке у уметничком смислу и за скупе паре остварене ТВ серије попут „Равне горе“ и рехабилитују сарадници окупатора као што је Дража Михаиловић.

У припреми су и програми достојног обележавања 70.годишњице ослобођења Београда од фашистичког окупатора у Другом светском рату. И ове године одржаће се антифашистички камп младих, на коме ће као и у 2013,  са новим члановима, девојкама и младићима, разговарати првоборци и други истакнути друштвени, јавни радници о народоослободилачкој борби и историјској и друштвеној истини наше земље и шире.

СУБНОР  Београда је бројним новинарима изнео низ акција у току и програма што предстоје. Поред даљег омасовљавања и подмлађивања организације, зашта постоји велико интересовање, ту су и судски захтеви да се врати огромна имовина  која је у разним периодима отета од борачке организације.

Међу акцијама су, поред осталог, нова настојања за бољи здравствени и социјални положај чланства.

Градски одбор Београда је овим успешним и добро посећеним скупом на адекватан начин обавестио локалну и ширу јавност о делатности СУБНОР-а Србије у целини.

  

Print Friendly, PDF & Email

2 реаговања на Београд

 • pedjaza каже:

  Za SUBNOR, kao udruženje boraca, potomaka i poštovalaca NOR-a i antifašizma, veoma je značajno da ima brojno članstvo i dobru organizaciju u glavnom gradu Srbije, Beogradu.
  Poznato je da mnoge inicijative raznih organizacije potiču upravo iz Beograda, te da je pozicija svake organizacije u Beogradu od izuzetno velikog značaja za njeno funkcionisanje u celoj Srbiji.
  Ovako veliki broj članovoa SUBNOR-a u Beogradu, a posebno visok procenat zastupljenosti pripadnika mlađe generacije, obećava dobru perspektivu ove organizacije u celini. Posebno raduje i sve veće prisustvo dece školskog uzrasta na manifestacijama koje SUBNOR organizuje. Time se stvara povoljna klima za promociju istinskih vrednosti o NOR-u i ukazivanju na to ko su bili borci protiv fašizma.
  Vraćanjem otete imovine SUBNOR-u, do koga će, nadam se, uskoro doći, stvoriće se više prostora za delovanje, ali ispraviti nepravda koja mu je učinjena, čime on ujedno neće imati status organizacije od koje se samo otimalo. Ta je imovina decenijama sticanja ulaganjem mnogobrojnog članstva SUBNOR-a, kroz članarine, donacije i druge pripadajuće izvore sredstava, pa bi pravna država trebalo da postupi onako kako zakoni i drugi pravni akti nalažu.
  Ove godine će i Beograd i mnogi drugi gradovi i mesta u Srbiji obeležiti 70-ogodišnjicu oslobođenja u Drugom svetskom ratu, U tom smislu, 2014. godina, će biti godina puna jubilarnih datuma, što je još jedan pozitivan izazov kako za SUBNOR, tako i za brojne druge organizacije, ali i za državne organe i organe jedinica lokalne samouprave.
  Nadam se da će na jesen ove godine uspešno započeti proces obeležavanja sedmodecenijskog jubileja pobede nad fašizmom, čija bi završna manifestacije trebalo da bude održana 9. maja 2015. godine, na dan kada je 1945. godine fašizam konačno pobeđen.

 • K-Taylor каже:

  Podrzavam sve aktivnosti SUBNOR-a. Smatram da uporedo sa tim treba biti prisutan i u medijima i na svak pokusaj falsifikovanja istorije reagovati pojedinacno, koristiti rubrike ‘Pisma urednistvu”, “Medju nama”, ako treba i privatne veze, i druge oblike i mogucnosti da se probije medijska blokada. Dobar primer za to je pismo pukovnika Gulana o Milunki Savic, objavljeno u Politici, koje je imalo dobar odjek medju citaocima. Ja se redovno javljam na Politika on lajn, elektronsko isdanje, pa sam navukla bes nekoliko magistara istorije revizionista, koji bi da me ucutkaju i traze da mi se ne objavljuju komentari. Meni to ne smeta jer ja ih stvarno sabotiram. U prvo vreme su me ignorisali sada bi da me hvataju u ne znanju.
  Politika on lajn je citana, nedavno se oglasio i Ivo Josipovic, verujem da je prate i sve ambasade, osluskuju glas naroda, odnosno javno mnjenje, pa se preko nje moze mnogo toga plasirati.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.