Београд

ИМАМО ШТА ДА КАЖЕМО

Борачка организација Београда, са више хиљада чланова у оквиру СУБНОР-а Србије, има шта да каже и покаже становницима нашег главног града.

Ово је речено на врло посећеној конференцији за медије, на којој је председник Градског одбора, пуковник Бора Ерцеговац, обавестио новинаре о низу акција у току и о ономе што предстоји.

На темељима народноослободилачке борбе и антифашизма готово свакодневно се увећава организација у главном граду Србије и, што је посебно карактеристично, више од 60 одсто нових чланова припадају млађој генерацији потомака, поштовалаца и симпатизера наше славне традиције. Запажено је такође да на многим свечаностима све више присуствују и ученици средњих школа, па је, говорећи језиком статистике, израчунато да је чак за 40 процената на традиционалним борачким скуповима  повећан број  школараца него претходних година.

„СУБНОР је очигледно, без обзира на то што је нестраначка организација, снага која се мора поштовати у свакој средини“ – рекао је председник Градског одбора.

У том смислу из разних месних и општинских подручних јединица стижу енергични захтеви да се настави са сталним противљењем да било која власт изједначује партизанску борбу са четничким групацијама током Другог светског рата и снимају петпарачке у уметничком смислу и за скупе паре остварене ТВ серије попут „Равне горе“ и рехабилитују сарадници окупатора као што је Дража Михаиловић.

У припреми су и програми достојног обележавања 70.годишњице ослобођења Београда од фашистичког окупатора у Другом светском рату. И ове године одржаће се антифашистички камп младих, на коме ће као и у 2013,  са новим члановима, девојкама и младићима, разговарати првоборци и други истакнути друштвени, јавни радници о народоослободилачкој борби и историјској и друштвеној истини наше земље и шире.

СУБНОР  Београда је бројним новинарима изнео низ акција у току и програма што предстоје. Поред даљег омасовљавања и подмлађивања организације, зашта постоји велико интересовање, ту су и судски захтеви да се врати огромна имовина  која је у разним периодима отета од борачке организације.

Међу акцијама су, поред осталог, нова настојања за бољи здравствени и социјални положај чланства.

Градски одбор Београда је овим успешним и добро посећеним скупом на адекватан начин обавестио локалну и ширу јавност о делатности СУБНОР-а Србије у целини.