БЕСМРТНИМ РАТНИЦИМА СРБИЈЕ

Поводом 15. септембра, годишњице пробоја Солунског фронта, када су најбољи синови Србије ушли у своју отаџбину и новоуведеног празника Дана српског јединства, слободе и националне заставе у Рачи, месту рођења бесмртног вожда Карађорђа, врховног предводника српске револуције 1804. године, у организацији СУБНОР-а одржана је културна манифестација полагања венаца на спомен обележје српским ратницима погинулим у борбама 1914-1918. године и опело.

Пред култним здањем „Карађорђевим домом“ у Рачи које је подигао краљ Александар, Вождов праунук, венце су положиле делегације Скупштине општине Рача, СУБНОР-а Шумадије и СУБНОР-а Рача као и потомци палих ратника.

Присутнима се обратио председник СУБНОР-а Рача, проф. Тома Домановић који је истакао значај данашњег дана и сећања на бесмртне јунаке пробоја Солунског фронта али и на све ратнике који су положили живот за част Отаџбине и њену слободу.

Уз звуке химне Србије, Плаве гробнице и песама Креће се лађа Француска, Ово је Србија, јединствени празник је обележен у Шумадији, у месту вечног страдања Вожда Карађорђа и многих знаних и незнаних српских витезова.