Бијељина: ДАН ГРАДА – ОБНОВЉЕН СПОМЕНИК И ОДАТА ПОШТА БОРЦИМА

У организацији СУБНОР-а града Бијељине и уз подршку локалне самоуправе обележен је Дан града Бијељине, установљен у знак сећања на прво ослобођење града од фашизма.

Обележавању су традиционално присуствовале и антифашистичке организације из БиХ и окружења – Србије и Хрватске. У име СУБНОР-а АП Војводине присутне је поздравио потпредседник СУБНОР-а АПВ, Предраг Вукмирић, који се срдачно захвалио домаћинима на позиву да се заједно са свима окупљенима обележи годишњица ослобођења Бијељине од фашизма. Он је нагласио да је „За нас посебно велика част да данас заједно са свима вама одамо почаст свим знаним и незнаним јунацима који су своје животе уградили у темеље слободе и одбране највиших идеала сваког човека – слободе и права на постојање. За све нас из Војводине, посебно Срема, ово је посебно емотиван тренутак знајући да су на овим просторима заједно са свим другим народима, раме уз раме, борили припадници Друге и Треће војвођанске бригаде и Мајевички партизански одред од којих су многи своје животе положили овде далеко од својих домова и заувек остали овде на вечној стражи. На овом простору је поред 1206 партизанских жртава, око 800 грађана Бијељине је изгубило живот током фашистичког терора који је владао у граду. Захваљујући пожртвованости људи који су освајали слободу и за то платили високу цену, дужни смо да поштујемо њихову жртву и да их се са великим пијатетом сећамо. То нису само имена и бројеви, то су хиљаде људских судбина, хиљаде људских снова и надања које је прекинуо рат. То је хиљаде оних који су животе других ставили испред својих и положили своје животе верујући у срећније сутра“. Поручио је да „Данас, када фашизам поново добија на снази морамо бити још упорнији у нашој мисији неговања антифашистичких традиција, посебно окренути младима генерацијама чији су преци доживели страхоте Другог светског рата било у збегу, ратном окршају или логорима уништења каквих је било на стотине широм поробљене Европе. Управо они морају знати шта је фашизам и зашто борба против фашизма никада не сме престати. Они морају знати да фашизам значи одсуство права на различитост, права на постојање, права на знање, културу и свој језик. Зато је на нама данас велика одговорност у борби да се стравичне слике онога што фашизам доноси, а што смо искусили на нашим леђима, не понови“.

У оквиру свечаности у дворишту Основне школе „Свети Сава“ у Бијељини откривен је обновљени споменик посвећен ђацима и професорима бијељинске Гимназије који су страдали током Народноослободилачког рата, након чега је положено цвеће и на споменике народним херојима у Градском парку.

Полагању венаца и откривању споменика је, између осталих, присуствовао и градоначелник Љубиша Петровић. Том приликом Градоначелник је рекао да Бијељина данас, по традицији, слави Дан града, у спомен на 24. септембар 1943. године, када је први пут ослобођена од фашистичког окупатора. „На данашњем пријему, заједно сасвим делегацијама СУБНОР-а, које долазе из других локалних заједница Републике Српске, БиХ, Србије, Хрватске, имамо част да поделимо мисли и слободарске идеје, те истакнемо да сви будући нараштаји треба да имају на уму да је очување мира и слободе главни задатак свима нама. Само на тај начин, у мирнодопским условима, можемо напредовати и развијати се на свим пољима“ – истакао је у свом обраћању градоначелник Бијељине.

Слободан Шобић, потомак учесника Другог светског рата, изабран за председника Савеза удружења бораца НОР-а Републике Српске, истакао је важност чувања од заборава свега што је постигнуто у борби против фашизма. „Настојимо да младим људима, потомцима и потомцима наших потомака приближимо чињенично стање које се везује за једну епоху која се не може и не смије заборавити“ – рекао је Шобић.

Михајло Видић, председник Градске скупштине СУБНОР-а, потомака и поштовалаца Бијељина, рекао је да је данашњи датум један од најважнијих у историји нашег града. „Око двије хиљаде људи са подручја Семберије је дало животе за слободу. Они заслужују да се чува сјећање на њих, а данашњи скуп, на којем смо угостили делегације из свих крајва земље и окружења, представља најбољи одраз наше активности у циљу чувања од заборава свега онога што су преци учинили за нас“ – напоменуо је Видић.

Традиционално, свечаности обележавања Дана ослобођења града Бијељине од фашизма присуствовали су и представници СУБНОР-а АП Војводине, СУБНОР-а Руме, Шида, Инђије, Сремске Митровице, Удруге антифашистичких бораца и антифашиста Вуковара, СУБНОР Сребреника и други.