БИТКА НА КОШАРАМА – ПАКАО КОШАРА

Данас је у Крушевцу у организацији Војске Србије, а поводом обележавања 25-те годишњице од почетка најкрвавијег боја у току НАТО агресије на Савезну Републику Југославију 1999. године, надалеко чувене битке на Кошарама, на спомен обележју посвећеном „БРАНИОЦИМА ОТАЏБИНЕ 1998-1999“ у касарни „Расина“, погинулим припадницима херојске 125. моторизоване бригаде, 53. граничног батаљона, 7. пешадијске бригаде и 58 лаке пешадијске бригаде одата дужна почаст.

Битка на Кошарама је оружана операција између припадника Приштинског корпуса и терористичке ОВК, подржаване од стране Војске Албаније и НАТО снага. Водила се око граничног прелаза Раса Кошарес на граници СР Југославије и Републике Албаније, а трајала је од 9. априла до 10. јуна. У тим борбама је погинуло 98 припадника 125. мтбр од којих се 6 још увек воде као нестала лица, и 17 припадника 53. граничног батаљона.

Догађају су присуствовали родитељи, супруге и потомци страдалих јунака, ратни ветерани учесници битке на Кошарама, на челу са командантом – генералом Драганом Живановићем, министар за рад, запошљавање и борачка питања Никола Селаковић, делегације Војске Србије и Министарства унутрашњих послова, градоначелник Крушевца Иван Манојловић, представници слободарских и патриотских удружења и организација и ученици осмих разреда крушевачких основних школа.

Делегација СУБНОР Србије – Градски одбор Крушевац на челу са председником Градског одбора господином Бојаном Томићем положила је венац и одала пошту свим жртвама који су дали своје животе за одбрану отаџбине.

Након полагања венаца, свештеници војног свештенства и крушевачке епархије су одржали опело за погинуле официре, подофицире, војнике, припаднике резервног састава и добровољце који су положили своје животе за слободу Србије.

Наведену активност су медијски подржали РТС, Регионална РТК Крушевац и ТВ плус.