Богатић

ЖРТВЕ НИСУ БИЛЕ УЗАЛУДНЕ

Полагањем венаца на споменик сељацима и ратницима Мачве 1912-1918. испред Основне школе „Мика Митровић“ у Богатићу, одржано је обележавање стогодишњице завршетка Првог светског рата.

Општинско руководство, представници Војске Републике Србије, Савеза потомака ратника 1912-1920, одбори СУБНОР-а Богатић, Шабац, Лаћарак, Мартинци и Дивош, Градски одбор СПС Шабац и Удружење потомака 6 пук-1912-1918. из Шапца одали су почаст мачванским јунацима који су страдали у једном од највећих ратних сукоба у историји.

У част овог јубилеја је у сали Културно-образовног центра одржана академија, где је поздравивно слово упутио председник Општине Богатић Ненад Бесеровац, а потом се обратио Мијољуб Јосиповић, председник СУБНОР Богатић:

„Од Церске битке, на Дрини, на Колубари и приликом освајања Кајмакчалана и пробоја Солунског фронта, Мачвани су дали велике жртве. Од њих  је 5.467  изгубило животе, а 25 је за храброст и јунаштво одликовано Карађорђевом звездом, као и чувени Шести пук Дринске дивизије, овенчани су ратном славом у борби против непријатеља”.

На академији је наступила и Мушка певачка група „Дрина“ из Бадовинаца, а на самом крају емитован је филм „Мачва и Мачвани у Великом рату 1914.-1918”.У холу Културно-образовног центра отворена је изложба радова Драгане Ерцеговчевић.