САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 824940Укупно посета:
  • 2577979Укупно прегледа:
  • 2Тренутно посетилаца:

ОБЕЛЕЖЕНО 78 ГОДИНА ОД ПРВОГ ОСЛОБОЂЕЊА ГРАДА

У Богатићу је 7. августа обележено 78 година како је Мачвански партизански одред први пут ослободио ту варошицу. Свечаности полагања венаца на споменик палим партизанима, који се налази у центру града, присуствовали су заменик председника СУБНОР-а Србије Видосав Ковачевић, начелник мачванског управног округа Владан Красавац, помоћник председника општине Матија Миловановић, представници борачких удружења из Лаћарка, Дивоша и Мартинаца и СУБНОР-а општине Богатић. Први ослобођени срез у поробљеној Европи 1941. године био је управо богатићки.

Обраћајући се гостима и члановима СУБНОР-а из Богатића и околних места начелник Мачванског округа Владан Красавац је рекао да је народноослободилачка борба променила ток историје и да је, доневши слободу, утицала на животе будућих генерација.

-Нажалост жртве су биле велике, али Европа сада живи у слободи. Држава мора да поштује жртве које су нам донеле слободу. Овакве активности, увек ћемо подржавати. Морамо да мислимо о деци која треба да гаје ослободилачке традиције нашег народа, да их ,,заразимо“ племенитом бригом о прошлости. Народ који заборави своју прошлост, тешко да може да гради ваљану будућност. Изградњом Спомен-комплекса на планини Цер, добићемо монументални споменик, али се надамо и формирању предузећа које ће преузети бригу о споменицима из наше прошлости, рекао је Красавац.

Заменик председника Републичког одбора СУБНОР-а Србије поздравио је госте и домаћине, наглашавајући да то чини пре свега у име председника Душана Чукића, који се, нажалост, тренутно налази на лечењу.

-Ове године СУБНОР Србије, заједно са институцијама државе, на достојан и маркантан начин обележиће 75 година ослобођења Србије од фашистичких завојевача. У Народноослободилачком рату српски народ дао је највећи допринос сламању фашизма и историјској победи над окупаторима. Слободу смо освојили сопственим оружјем, у љутој четворогодишњој борби. Антифашистичка прошлост велико је богатство наше организације. У остваривању програмских циљева СУБНОР-а имамо изузетну подршку председника Србије и Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, а и грађана. Посебно треба нагласити антифашистичку прошлост коју тако брижљиво негују борци НОР-а, њихови потомци и чланови СУБНОР-а. Палим борцима дугујемо посебну захвалност за највећу жртву коју су дали положивши живот на олтар отаџбине. Садашње генерације су захвалне и свим другим борцима у ослободилачким ратовима, чије су кости уграђени у темеље наше државе. Испуњава нас задовољством чињеница да власти подржавају и помажу борачку организацију у Богатићу. Одајем и признање Миољубу Јосиповићу који је значајно унапредио рад СУБНОР-а у овом крају, подвукао је Видосав Ковачевић.

Помоћник председника општине Матија Миловановић захвалио је у име општинских органа гостима који су дошли да се поклоне сенима палих бораца и истакао да је 7. август величанствени датум у историји Богатића.

-Са посебним пијететом треба да негујемо успомене и сећања на погинуле борце. Потребно је да се сваке године окупимо. Да у име грађана и општине погинулим борцима одамо пошту. Немамо право да заборавимо зло које су чинили фашисти. Ја сам из оне колоне која је 1995. године дошла из Хрватске и овде започео нови живот, казао је Миловановић.

Миољуб Јосиповић је говорио о томе како је 37 бораца Мачванског партизанског одреда, подељених у пет борбених група, 7. августа 1941. године ослободило Богатић. Била је то прва борба, која је добро испланирана и вешто изведена. У првих недељу дана после тога, одред је нарастао на 360 бораца, а онда до краја августа ‒ на око 1000 пушконоша. Он је обавестио госте да је организација СУБНОР-а у Богатићу предузела мере за обнављање спомен-комплекса Бубања, где је 1941. године одржано судбоносно партијско заседање, на којем је донета одлука о подизању устанка у мачванском крају. То место треба да поврати ранији сјај и да постане место будућих окупљања младих.

Print Friendly, PDF & Email
Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
20°
Делимично облачно
06:3216:12 CET
СреЧетПет
21/12°C
17/8°C
19/13°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.