Бојчинска шума

АНТИФАШИЗАМ ЈЕ У ГЕНИМА ОМЛАДИНЕ

Легендарна Бојчинска шума крај сремског села Прогара, у општини Сурчин и недалеко од Београда, ових врелих августовских дана одјекује веселим жагором и партизанским и револуционарним песмама.
База храбрих бораца ослободилаца током Другог светског рата и потом деценијама, до данашњих дана, не само у време прославе Четвртог и Седмог јула, непрестано састајалиште баштиника антифашистичке традиције и наследника и поштовалаца Народноослободилачке борбе, окупила је десетине девојака и младића у заједнички и јединствен вишедневни камп.
У питању су чланови удружења Скоја из целе Србије, који су, на сопствени захтев, ушли колективно у СУБНОР Србије као респектибилну и функционалну масовну организацију што негује традицију и прецизно се залаже за тековине слободарства на антифашистичкој основи, против искривљавања историјске истине и за општи бољитак наше једине земље.
На таквим принципима је заснован и рад кампа у Бојчинској шуми, где представници младих из свих крајева Србије (од Новог Сада до Косовске Митровице, преко Ниша до Лесковца) желе да подигну свест о значају антифашистичке борбе која је, то се сваким даном све чвршће исказује, у генима омладине и не може, без обзира на упорне покушаје чак и кроз наставне планове у школама у задњој деценији и непрестаном негативном агитацијом у готово свим медијима, бити потиснута и замењена наводним новим идејама измишљеним у туђим лабораторијама и потпуно страним нашем народу.
Учесници кампа, кроз разговоре и предавања бораца НОБ и стварних зналаца историјске истине о негдашњим збивањима током Другог светског рата и потом развоја, доћи ће до сопствених закључака које ће потом пренети чланству организације младих широм Србије.
Иначе, камп је отворен полагањем цвећа на споменик партизанима у Бојчинској шуми и традиционалним поздравом.
Младима се први обратио председник Градског обора СУБНОР-а Београда, пуковник Бора Ерцеговац. Помоћ у организацији пружила је Скупштина општине Сурчин, схватајући значај такве врсте окупљања младих. Посебно у средини која је чврсто везана за антифашизам и подвиге партизана чија је улога за сва времена високо цењена у свим редовима победника над хитлеровском најездом у Другом светском рату.