Бор (Црни врх): СЕЋАЊЕ НА ПРВУ РАДНУ АКЦИЈУ

Још се вихор рата није стишао а руководство Нове Југославије, одлучило је да на Црном врху, поред Бора, организује прву ратну радну акцију, сече огрев за грађане Београда и шире. Ту је младост Србије (њих 1630) ударнички заменило пушке и кренуло у акције сече шума. Њихов ентузијазам, младост и да, разрушена земља од фашистичких немани, крене у изградњу. Допринела је да се по зими, снегу и на мразу, успешно исече 16.000 м3 огревног дрвета и да се 973 акцијаша оките ударничким значкама. Ту су се склопила нова пријатељства, дружења, љубави, бракови.

Поводом 79 година од ове акције на Црном врху, крај спомен обележја посвећеног 1. априлу – Дану ОРА, окупило се мноштво делегација СУБНОР-а из Србије и акцијаша да се подсете на овај дан. Венце су положиле делегације Војске Србије, СУБНОР-а Србије, општине Бора, Младеновца, Сремске Митровице, Лаћарка, Бољевца, Бора, Зајечара, Врбаса, Мајданпека, Шумадије где се тих истих дана (1945.) на Руднику одржавала слична акција, Крагујевца, Кљажевца, Сокобање…

Скупу се прво обратио председник СУБНОР-а Бора Момчило Радосављевић истакавши значај сећања на ову радну акцију. У име СУБНОР-а Србије и председника генерала Видосава Ковачевића, присутнима се обратио потпредседник, академик пук. Жељко В. Зиројевић и преносећи им поздраве руководства истакао: „Како је младост градила ратом опустошену земљу, тако смо и ми њихови потомци исто радили. Градили али и бранили нашу земљу кроз све ослободилачке и одбрамбене ратове који су нам били наметнути. Ми никада нисмо били агресори већ народ који је бранио част и слободу своје земље током деценија. СУБНОР Србије баштини све слободарске и антифашистичке традиције а посебно оне из 1990-их година и 1999-е када је наша земља била нападнута од НАТО агресора“.

У име СОРАСА (Савеза учесника радних акција Србије) присутнима се обратио ппук. У пензији Јовица Станковић који је преносећи поздраве и честитке, поводом Дана ОРА истакао да се присећамо преко два милиона градитеља нама бивше заједничке државе, који су уградили преко 130 милиона добровољних радних дана у периоду 1942-1990 године и изградили на хиљаде километара пута, објеката, пруга, фабрика, насеља и чак један град – Нови Београд…“

После полагања венаца у Бору је одржана свечана академија са рок концертом. Присутнима се обратио председник Скупштине општине Бор Драган Жикић истакавши значај овога скупа и том приликом уручењне су захвалнице СУБНОР-а Бор од којих је један од добитника и академик Зиројевић. Захвалнице су додељене за сарадњу, пружену помоћ и допринос у раду Савеза бораца. Скупу је присуствовао и 97-о годишњи Стојан Рајлић борац из Другог светског рата и једини живи акцијаш из овог времена.

По завршетку манефестације, Зиројевић је одржао састанак са представницима СУБНОР-а Тимочке и Неготинске Крајине, на коме су му изложени проблеми и тешкоће у раду и договорени задаци за даљи рад у наредном периоду.

Порука свих са скупа акцијаша је: – Видимо се Првог априла 2025. године на 80-и рођендан ОРА !