БОРЦИ НЕ ЗАБОРАВЉАЈУ

СУБНОР Града Врања није заборавио 12. август, осамдесет другу годишњицу формирања Првог врањског партизанског одреда у Другом светском рату и 109. годишњицу почетка Церске битке у Првом светском рату.

Два дана пре обележавања ових значајних догађаја група бораца и екипа Јавног коминалног предузећа „Комрад“ посетиле су Добре воде – место формирања Одреда, извршила извиђање планинског пута и детаљно уредила прилазне стазе и целокупан простор око споменика.

На сам дан формирања одреда делегација СУБНОР-а Града Врања, теренским војним возилом преко изузетно лошег планинског пута, посетила је место формирања Одреда на Добрим Водама, осам километара изнад Врања и одала почаст минутом ћутања и полагањем венаца крај споменика. Планином су се разлили звуци химне Републике Србије и песме „Партизан сам тим се дичим“, преко ново набављеног теренског разласа СУБНОР-а. О историјском значају овог догађаја аргументовано је говорио Пеко Тасић, члан Председништва. Он је истакао да СУБНОР увек говори језиком истине и историографских чињеница јер он једино тако уме, а чињенице недвосмислено говоре да су после напада на Београд 6. априла 1941. године, Немци ушли у Врање преко Бугарске и Македоније већ 9. априла и да су 22. априла Врање препустили свом сателиту фашистичкој Бугарској. И овом приликом Бугари су применили своје „окупаторско искуство и знање“ познато из ранијих ратова: теорију о моравским бугарима, бугарске школе, књиге, учитеље и попове, асимилацију становништва, бугарски „ћутек“, пљачке, паљевине, терор и убиства. Чувена врањска Гимназија није наставила рад па је претворена у касарну. Врањанци су се организовали за предстојећи отпор фашизму, прикупљали су оружје, муницију и санитетски материјал, формирали илегалне партизанске десетине (15 у самом граду и 25 у околним селима). Врањски комунисти су предводили отпор окупатору. Одлука о формирању Одреда донета 11. августа 1941. године, а већ сутрадан, 12. августа 1941. године формиран је Први врањски партизански одред као 32. по реду у Југославији. На дан формирања одреда у строју је било 18 бораца, а већ у септембру одред је бројао око 80 бораца-партизана. За команданта Одреда постављен је Стојан Трајановић а за политичког комесара Стојадин Пешић.

Иза Првог врањског партизанскиог одреда, на ширем подручју југа Србије, никло је 10 одреда и 12 бригада са преко 12.000 бораца који су дали запажен допринос борби против фашизма и ослобођењу земље. За СУБНОР Врања важна је и чињеница што су у његовој 75. години дугој историји од укупно тридесет и два председника, петорица били борци Првог врањског партизанског одреда.

Иста делегације одала је почаст и положила цвеће на Спомен костурници ратницима 1912-1918. године, у Врању, а поводом 109. годишњице почетка Церске битке у Првом светском рату у којој је учествовао и један комбиновани батаљон из Врањског пука. И данас, после 109 године од Церске битке, потомци славних српских ратника са Цера и Колубаре, евоцирајући успомене на њихову херојску борбу, одају им признање и захвалност и доследно ће чувати традиције свих ослободилачких ратова Србије и развијати љубав према отаџбини, јер нам је отаџбина прва брига и наша највећа вредност.

За обележавање ових историјских датума интересовање су показале и локалне телевизије.

 

ГО СУБНОР-а Врање

Врање, 12. август 2023.