САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 824933Укупно посета:
  • 2577962Укупно прегледа:
  • 3Тренутно посетилаца:

НАРОД ОДАО ПОШТУ СВОЈИМ ОСЛОБОДИОЦИМА

На Боровом Брду, пропланку на планини Тара, где је 3. августа 1941. године формирана Прва рачанска партизанска чета, одржана је традиционална свенародна свечаност посвећена том догађају. Уз присуство неколико стотина грађана тог краја и многобројних гостију из готово свих крајева Србије, свечаност је отпочела интонирањем државне химне ,,Боже правде“ и Интернационале. Потом су делегације положиле венце на споменик палим партизанима.
Венце су на спомен-обележје партизанима положиле делегације Републичког одбора СУБНОР-а Србије, општине Бајина Башта, СУБНОР-а Бајина Башта, Општинског одбора СПС Бајина Башта, Удружења ветерана ратова од 1991. до 1999. године, Ужице, Потомака ратника од 1804. до 1918. године ,,Мајор Коста Тодоровић из Ужица, представници СУБНОР-а из Ариља, Ужица, Чајетине, Пријепоља, Севојна, Сјенице, Косјерића, Нове Вароши, Аранђеловца, Мартинца, Лаћарка, Ердевика Дивоша, Адашевца и Лазаревца, Удружења инвалида Пожега, Удружења Југословена Лајковац. Удружење пензионера ,,Треће доба“ из Косјерића, и Партије Југославена из Лазаревца.
У знак сећања и захвалности, минутом ћутања одата је пошта свим палим и преминулим борцима Прве рачанске чете и целе земље, који су дали допринос ослобођењу од окупатора.
Обраћајући се присутнима, заменик председника СУБНОР-а Србије генерал Видосав Ковачевић је, између осталог, рекао:
,,Задовољство ми је и част да вас данас поздравим у име Републичког одбора и нашег председника Душана Чукића. Дошли смо овде да се, заједно са вама, поклонимо сенима и делима бораца Рачанске чете и свим погинулим борцима у НОР-у. Обрадован сам што вас видим у тако великом броју. Одајем признање и захвалност данашњем домаћину Миодрагу Тришићу и његовим сарадницима као и свима вама што долазите овде и што негујете и развијате културу сећања на нашу антифашистичку и партизанску прошлост. То наш народ и наша прошлост заслужују. Српски народ је те давне 1941. године рекао историјско НЕ фашизму. Узео је пушку у руке, одазвао се позиву КПЈ Јосипа Броза Тита и заједно са другим народима кренуо у општенародни устанак. Та четворогодишња борба, често неравноправна а надасве херојска, у којој је српски народ тешко страдао, резултирала је извојеваном слободом, коју данас имамо. И што је још важније српски народ, заједно са другим народима, стао је у ред победника у Другом светском рату, исто онако као што су наши преци стајали у реду победника у Првом светском рату.
СУБНОР Србије са својих 130.000 чланова, најмоћнија и најбројнија борачка организација у Србији, чува и развија културу сећања на нашу славну атифашистичку и партизанску. прошлост. Ми данас много лакше носимо барјак антифашизма и слободарства. Имамо пуну подршку председника Србије Александра Вучића, који је прошле године, поводом 70 година постојања, Сретењским орденом одликовао СУБНОР Србије. Имамо и пуну подршку и Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, са којим управо водимо битку да СУБНОР постане организација од посебног друштвеног значаја, после чега би били решени многи проблеми, укључујући и они са којима се сусрећу наше организације у унутрашњости земље…“
Пожелевши председнику СУБНОР-а Србије Душану Чукићу брз опоравак, председник борачке организације Бајине Баште Миодраг Тришић упутио је речи добродошлице народу и многобројним гостима из готово свих крајева Србије. Он је потом говорио да је наш народ после Другог светског рата, најчешће на домовима културе, подигао многобројна обележја борцима, али да их је зуб времена нагризао, те да је обавеза борачке организације, заједно са локалним самоуправама, да брине о њима и да их обнови. Казао је да ће СУБНОР општине Бајина Башта, заједно са Скупштином општине, Националним парком ,,Тара“, Војном установом ,,Тара“ и ловачким друштвом учинити да историјско место Борова глава добије изглед какав заслужује.
Својеврсни час историје одржаo је члан председништва ОО СУБНОР-а Бајина Башта Милан Јелић. Он је говорио о формирању Прве рачанске чете, поименце набројавши све борце који су стали у први строј те јединице и свим потоњим борбама у којима су учествовали. Посебно је апострофирао првог старешину, учитеља и резервног официра Душана Јерковића, који је касније, на Кадињачи био на челу Радничког батаљона што је зауставио немачки механизовани планински пук, обезбедивши извлачење Врховног штаба НОВ и ПОЈ из Ужица.
На крају свечаности изведен је богат културно-уметнички програм у којем су учествовали чланови КУД ,,Миленко Топаловић“ из бајине Баште, Женске певачке групе ,,Треће доба“ из Косјерића, рецитатор Милан Јанковић, из Лазаревца. Уз војнички пасуљ, у народном весељу које је потом наступило, највећма су се певале партизанске песме.

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
20°
Сунчано са ветром
06:3216:12 CET
СреЧетПет
22/12°C
17/8°C
19/13°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.