БРИГА О СВАКОМ СПОМЕН ОБЕЛЕЖЈУ

СУБНОР Србије као патриотска и антифашистичка организација у данашње време, као и од свог настанка 1948-е године, увек је водио између осталог и бригу о спомен обележјима и њиховом чувању. Негде уз помоћ шире друштвене заједнице, локалне самоуправе и појединаца.

Данас у време покушаја ревизије и прекрајања историјских чињеница, негирања партизанске антифашистичке борбе и скрнављења споменика, мењања назива имена улица које су носиле имена народних хероја, ми семорамо максимално ангажовати да се то не догађа и да се свако спомен обележје чува.

Сокобања се са правом поноси именом Алексе Маркишића-Павла, комесара Озренског НОП-а, организатора устанка у овом крају и народног хероја чија је цела породица погинула у револуцији.

Ваша локална самоуправа, попут оне у Бољевцу, Књажевцу, Неготину, Злоту, позната је по успешној сарадњи са СУБНОР-ом, спровођењу заједничких активности и очувању споменика.“ Ово је на састанку са представницима локалне самоуправе Сокобање и СУБНОР-а, истакао потпредседник СУБНОР-а Србије, академик, пук. Жељко В. Зиројевић, поздрављајући их у име председника, генерала Видосава Ковачевића и руководства СУБНОР-а Србије.

Представници СУБНОР-а, локалне самоуправе и унук који носи име Андрија по Алексином брату затим су обишли спомен гробницу на Сокобањском гробљу где почивају легендарни Маркишићи, Алексин нераздвојни друг у борби Рајко Вићентијевић, који је са њим и погинуо и чије је спомен обележје подигао СУБНОР Сокобање. Договорена је даља обнови овог споменика.

Захваљујући коректном односу, узајамном поштовању СУБНОР-а и локалне самоуправе, резултати неће изостати општи је закључак са данашњег састанка.