БУЈАНОВАЦ ОБЕЛЕЖИО 76 ГОДИНА СЛОБОДЕ

У градском парку Бујановца, испред бисти првобораца Јосифа Јањића, Стојана Васиљевића, Александра Станковића и жртвама фашизма, а у условима пандемије Ковида 19, достојно је обележена 76. годишњица ослобођења Бујановца у Другом светском рату. Организатор обележавања овог веома значајног датума, не само за Бујановац него и читавог југа Србије, био је Општински одбор СУБНОР-а Бујановац.

Председник Општинског одбора СУБНОР-а Бујановца Божидар Недељковић поздравио је присутне, а почаст је одата минутом ћутања и полагањем венаца: СУБНОР-а Србије, Војске, полиције, БИА, СУБНОР-а Врања, СУБНОР-а Бујановца, Резервних војних старешина и Месне заједнице.

У исцрпном излагању Божидар Недељковић је истакао да је 7. септембар веома важан датума за Бујановац. По одлуци Скупштине Општине Бујановца, чију већину чине одборници албанци, 7. септембар више није Дан општине Бујановац, међутим Недељковић је нагласио да „Не смемо заборавити жртву оних који су дали своје животе за слободу. СУБНОР Бујановца је од ослобођења обележавао овај дан и наставиће да га обележава и у будућности, у част и славу погинулих бораца и свих жртава окупатора, и срба и албанаца и рома“. Он је свим Бујановчанима, честитао 76. годишњицу ослобођења од фашизма у Другом светском рату. Посебно је истакао тежак живот целокупног становништва под фашистичком окупацијом и страдање житеља српске, албанске и ромске националности. Поред 122 погинула борца НОР-а бугарски фашисти су убили и преко 600 цивилних лица, а у Бугарске логоре одведено је преко хиљаду младих људи овог краја.

Председник Скупштине СУБНОР-а Србије, Мирољуб Стојчић, пренео је срдачне поздраве почасног председника СУБНОР-а Србије Душана Чукића и председника СУБНОР-а Србије генерала Видосава Ковачевића и овом приликом истакао да се на данашњи дан пре 76. година десила слобода Бујановцу, а да нам култура сећања не допушта да то заборавимо и да се с поносом сећамо херојских дана и жртава фашистичког терора и славних дана слободе и ослободилаца Бујановца. Стојчић је посебно истакао развој народно-ослободилачког покрета, где су од 11 партизанских десетина у бујановачком крају са око 110 бораца, снаге овог краја током рата прерасле у јединице НОБ-а које су ослобађале и друге делове Југославије.

На жалост, и ове године, изостало је присуство једнонационалног, албанског, руководства Општине Бујановац као и представника Координационог тела за општине Бујановац, Прешево и Медвеђу, који су благовремено позвани на ову свечаност.