ЧУВАЊЕ КУЛТУРЕ СЕЋАЊА НА ИСТОРИЈСКЕ ДАТУМЕ

Град Врање је у Другом светском рату ослобођен од бугарског окупатора 7. септембра 1944. године, када ау партизанске јединице ушле у Град са три стране. Раздрагане масе народа пригрлиле су ослободиоце, о чему су остали убедљиви записи на фотографијама.

Врање сваке године садржајним програмима и бројним активностима обележава овај значајан дан слободе. Ове године, у условима пандемијр Ковида 19, Дан ослобођења Врања достојно је обележен. Наравно, из предострожности, све активности биле су томе подређене, избегнуто је масовно окупљање и примењене су неопходне мере заштите.

У раним јутарњим часовима делегацију СУБНОР-а примио је командант 4. бригаде Копнене војске Србије, пуковник Новица Петровић, са сарадницима. У веома свечаној атмосфери пуковник Петровић честитао је борцима празник и обострано је константовано да СУБНОР И Војска Србије успешно реализују веома бројне активности на неговању слободарских традиција.

Делегацију СУБНОР-а примило је и руководство Града на челу са градоначелником др Слободаном Миленковићем, који је честитајући празник, рекао да СУБНОР на веома добар начин брине о о очувању споменика и слободарског духа нашег народа, напомињући да је сарадња између Града и СУБНОР-а веома добра. “Ми морамо да, као И неки други народи, инсистирамо на култури сећања и негујемо свест да су наши преци имали огромне жртве како би осигурали слободу нашег народа”, рекао је Миленковић. О активностима СУБНОР-а у протеклом период говорили су и Стојан Младеновић, председник ГО И Мирољуб Стојчић, председник Скупштине СУБНОР-а Србије.

После пријема одржана је свечана седница Скупштине Града Врања на којој је, о значају 7. септембра, говорио др Дејан Тричковић, председник Скупштине. “Ово је датум који све нас чини поносним, али и који нас обавезује на одговорност. Данас имамо част да говоримо о нашим прецима који су победили идеологију фашизма. Дивимо се њиховој храбрости И спремности да се вољена отаџбина пркосно чува, чак И када је то значило да ће је платити својим животима”, рекао је Тричковић.

Централна свечаност поводом Дана ослобођења Врања у Другом светском рату, одржана је код споменика борцима Другог светског рата, испред Педагошког факултета. Најпре је, интонирањем химне “Боже правде” и минутом ћутања одата почаст погинулим и преминулим борцима Другог светског рата а онда су испред споменика венце положиле делегације : градоначелник др Слободан Миленковић са сарадницима, командант Четврте бригаде Копнене војске, пуковник Новица Петровић са сарадницима, народни поланици Славиша Булатовић и Милан Илић, начелник Пчињског округа Срећко Пејковић, председник градске општине Врањска Бања, Драган Сентић, представници Полицијске управе, БИА, СУБНОР-а Србије на челу са председником Скупштине Мирољубом Стојчићем, СУБНОР-а Врања, коју је предводио председник ГО Стојан Младеновић И делегација Удружња ратних ветерана Врања.  О значају народноослободилачке борбе и херојској борби против окупатора, говорио је градоначелник др Слободан Миленковић.

 “Окупили смо се данас овде пред Спомеником револуције, који чува успомену на страдале ослободиоце Врања, како бисмо, још једном, подсетили на важност њихове жртве. Окупили смо се и да покажемо значај слободе у којој живимо већ 76. година, колико је прошло од завршетка Другог светског рата на нашим просторима. Обележавањем овог датума чувамо од заборава и чињеницу да је наш народ  међу онима који су поднели највеће жртве током Другог светског рата, као и да подсетимо садашње генерације на антифашистичку борбу и слободарски дух који негујемо до данашњих дана. То антифашистичко опредељење је драгоцено јер нас трајно повезује са цивилизацијским вредностима модерне Европе.  Захваљујући храбрости и пожртвовању наших предака ми већ 76 година живимо слободно и управо нас слобода обавезује  да се сваког 7. септембра са посебним пијететом сећамо свих страдалих, клањајући се њиховим сенима. Свесни смо да су страдања наших предака највећа цена којом је плаћена слобода”, истакао је Миленковић.