ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ – ЖУПА У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ “ДАНИ ОСЛОБОЂЕЊA”

Архив Александровца је историја једне Жупе. У оквиру манифестације ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ одржана је изложба фотографија – Жупа у Другом светском рату  “Дани ослобођења“ која представља својеврсни архив једног времена из живота грађана  ове мале општине. Баштина једног народа се одувек огледала  у нераскидивости везе предака и потомака.

Како је август обојен данима који су носили ослобођење у ваздуху када је Расински округ у питању, за дан отварања изложбе фотографија је изабран 19. август, на Преображење, на дан које по предању са собом носи време промена.

Изложба фотографија је отворена у градском Дому културе “Милосав Буца Мирковић“. Уз присуство већег броја посетилаца и гостију изложбу је отворила Катарина Петковић председница александровачког  Одбора СУБНОР-а.

Том приликом је указала колику важност имају овакви догађаји када је очување културне баштине једног народа у питању. Велика је улога локалних самоуправа које то препознају и кроз подршку оваквим манифестацијама дају  допринос  управо постављајући темеље за будућа поколења.

Дани када је јединство било једини основ за победу и ослобођење, а преци својим животима обојили тај период, су дуг који никада не смемо да заборавимо. Наша је  обавеза а не само дужност да се сећамо и да захвалност што данас корачамо слободно пренесемо нашој деци.

О доприносу Жупљана у победи над фашизмом надахнуто је говорио директор Завичајног музеја Жупе Мирослав Шљивић. Он је истакао колико је велика била  улога мањих општина у тим данима и напоменуо на важност очувања историје управо  кроз изложбе.

Свечано отварање изложбе увеличали су својим наступом деца ПУ “ Наша радост “ и ученици ОШ “ Иво Лола Рибар “ и “Аца Алексић”. Место где су се кроз фотографије и наступ деце срели преци и потомци је место одакле почиње очување и неговање културе сећања!

Дан ослобођења општине Александровац је потврдио фразу да  није важно ко је против тебе када знаш ко стоји уз тебе. Тога дана су уз Александровчане били и црвеноармејци те је ова изложба својеврсни опус баштине која спаја ова два народа.

Управо зато, изложба је после Александровца представљена у Руском дому у Београду на трибини “За очување историјског сећања “.

Ипак, значај изложбе ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ – Жупа у Другом светском рату , “Дани ослобођења” је управо у томе што је она темељ за покретање пројекта “Архив” на нивоу Расинског округа а затим и регије Балкана.

Општински одбор СУБНОР-а Александровац је великим делом афирмацију свога краја и улогу борца ставио на пиједестал међурегионалних и међудржавних сарадњи.

Уз схватање да и најмања ласта чини пролеће управо  ови мали кораци су све оно што покреће цео свет.