Дан државности

Дан државности

ОВО ЈЕ ЗЕМЉА СЛОБОДНИХ И ХРАБРИХ ЉУДИ

Централна церемонија обележавања Сретења, Дана државности, одржана је у Орашцу, а предводили су је председница Скупштине Србије Маја Гојковић и председник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, који су положили венце на споменик вожду Карађорђу.

Честитајући грађанима Србије Дан државности, председница парламента Маја Гојковић је истакла да је у Орашцу започет пут ка слободи и обнављању српске државе и да се обележава један од најважнијих датума у српској историји.

Србија је сада, захваљујући Председнику Републике Александру Вучићу, политички и економски стабилна држава, поштована у свету, стрпљиво обнавља стара и гради нова пријатељства и на Истоку и на Западу.

У времену изазова неопходна је Карађорђева храбрости да се води независна политика и да се брани право народа да сам доноси своје одлуке, али и Милошева мудрост”.

Председница скупштине је рекла да се Србија развија снажније него икада у савременој историји, расте запосленост, привредни раст, стране инвестиције.

Орашац је не само утврдио пут ослобођења, већ је и заметак и основа свих каснијих народних скупштина. Тако и оне Велике народне скупштине у Крагујевцу, на којој је 30 година касније, у борби против Турака са муком створена Кнежевина Србија, управо на Сретење 1835. године, добила и свој први устав – Сретењски устав”, подсетила је Гојковићева.

Као што се поносимо Карађорђем и Милошем,можемо да се поносимо просвећеним људима, као што је Димитрије Давидовић, творац Сретењског устава. Тај устав, један од најдемократскијих и најлибералнијих тог времена, Србију је ставио у ред са оним не тако великим бројем држава које су у то време имале уставе”.

Чубриловић је честитајући Дан државности поручио да нема части без одговорности, наводећи да у Орашцу, на светом месту за све Србе, ма где живели, осећа част и одговорност према прецима и свима који су отпочели борбу за национално ослобођење.

Због тога ми, њихови потомци, одајем дужан помен и негујемо културу сећања на њихово херојство. Док је Срба славиће се данашњи дан, јер то је дан почетка Првог српског устанка, дан који симболизује настанак модерне српске државе и дан доношења Сретењског устава”.