САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 855355Укупно посета:
  • 2641346Укупно прегледа:
  • 0Тренутно посетилаца:

ОВО ЈЕ ЗЕМЉА СЛОБОДНИХ И ХРАБРИХ ЉУДИ

Централна церемонија обележавања Сретења, Дана државности, одржана је у Орашцу, а предводили су је председница Скупштине Србије Маја Гојковић и председник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, који су положили венце на споменик вожду Карађорђу.

Честитајући грађанима Србије Дан државности, председница парламента Маја Гојковић је истакла да је у Орашцу започет пут ка слободи и обнављању српске државе и да се обележава један од најважнијих датума у српској историји.

Србија је сада, захваљујући Председнику Републике Александру Вучићу, политички и економски стабилна држава, поштована у свету, стрпљиво обнавља стара и гради нова пријатељства и на Истоку и на Западу.

У времену изазова неопходна је Карађорђева храбрости да се води независна политика и да се брани право народа да сам доноси своје одлуке, али и Милошева мудрост”.

Председница скупштине је рекла да се Србија развија снажније него икада у савременој историји, расте запосленост, привредни раст, стране инвестиције.

Орашац је не само утврдио пут ослобођења, већ је и заметак и основа свих каснијих народних скупштина. Тако и оне Велике народне скупштине у Крагујевцу, на којој је 30 година касније, у борби против Турака са муком створена Кнежевина Србија, управо на Сретење 1835. године, добила и свој први устав – Сретењски устав”, подсетила је Гојковићева.

Као што се поносимо Карађорђем и Милошем,можемо да се поносимо просвећеним људима, као што је Димитрије Давидовић, творац Сретењског устава. Тај устав, један од најдемократскијих и најлибералнијих тог времена, Србију је ставио у ред са оним не тако великим бројем држава које су у то време имале уставе”.

Чубриловић је честитајући Дан државности поручио да нема части без одговорности, наводећи да у Орашцу, на светом месту за све Србе, ма где живели, осећа част и одговорност према прецима и свима који су отпочели борбу за национално ослобођење.

Због тога ми, њихови потомци, одајем дужан помен и негујемо културу сећања на њихово херојство. Док је Срба славиће се данашњи дан, јер то је дан почетка Првог српског устанка, дан који симболизује настанак модерне српске државе и дан доношења Сретењског устава”.

Print Friendly, PDF & Email
Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.