ДАН ДРЖАВНОСТИ – ОБЕЛЕЖЕН РАДНО И СВЕЧАНО

СУБНОР-а Града Врање и ове године је својом редовном годишњом Скупштином обележио Дан државности Републике Србије. У ванредним околностима, пандемије Ковида 19, Скупштина је одржана „ОН-ЛИНЕ“ без личног присуства делегата, а гласање је реализовано путем порука, телефона или Е-маил адресе, по избору делегата.

Делегати су благовремено добили комплетан радни материјал за редовну Скупштину на 48 страна. У раду Скупштине и гласању, од 65 делегата учествовало је 60 или 92,30 %. Почасни гост на Скупштини био је председник СУБНОР-а Србије, генерал Видосав Ковачевић.

О веома важном догађају, подизању Првог српског устанка и проглашењу првог српског устава познатог као Сретењски устав, прилог је у радном материјалу дао Ненад Стојиљковић, дипломирани историчар, председник Комисије за обележавање традиција. Он је посебно нагласио велики значај Сретењског устава, демократски начин његовог усвајања (2.400 делегата из целе Србије и 10.000 радозналих посматрача) и за оно време једног од најнапреднијих и најдемократскијих устава тадашње Европе. Говорећи о његовим најважнијим одредбама попсебно је истакао оне о укидању ропства и поштовању закона. Подсетио је делегате Скупштине и о чињеници да је 2002. године, по проглашењу великог празника Сретења за Дан државности, првих седам година организатор обележавања годишњица овог дана био Општински одбор СУБНОР-а Врање. Од тада је носилац обележавања руководство Града.

Скупштином је председавао Мирољуб Стојчић, председник СУБНОР-а Пчињског округа и председник Скупштине СУБНОР-а Србије. У радном делу седнице Скупштина је, поред осталог, разматрала и усвајала : нови Статут СУБНОР-а Врања, извештај о раду у 2020. години и програм рада за 2021. годину, извештаје о попису, финансијском пословању и завршни рачун СУБНОР-а Врања за претходну годину.

Усвојен је и програм обележавања 80 година од напада Немачке на Југославију, дизања устанка против фашизма и формирања Првог врањског партизанског одреда.

За разлику од прошле године, када су по завршетку Скупштине сви делегати и гости, њих преко 60 са заставама, отишли на место обележавања Дана државности, због корона вируса данас, крај барељефа Вожду Карађорђу присуствовала је само петочлана делегација СУБНОР-а Врања.

Окупљенима се, испред барељефа, обратио председник Скупштине Града Врања др Дејан Тричковић. У свом је говору истакао да је данашњи дан симбол значајних догађаја који су великим словима уписани у српску историју. Истакавши „Под вођством Карађорђа Петровића у Орашцу је на данашњи дан пре 217 година подигнут Први српски устанак. Тај подвиг, вредан дивљења, означио је нову етапу у српској историји и отворио пут ка толико жељеној слободи. Поред тога, на данашњи дан 1835. године у Крагујевцу је проглашен и први Устав Кнежевине Србије, познат као Сретењски устав. Србија је постала независна Држава и на тај начин ударени су темељи српске државности“.

Венце и цвеће положиле су делегације: Града Врања коју је предводио градоначелник др Слободан Миленковић, 4. бригаде КоВ, полицијске управе, Округа, Општине Врањска Бања, СУБНОР-а Србије и СУБНОР-а Врања коју је предводио председник Скупштине СУБНОР-а Србије Мирољуб Стојчић, Удружења потомака ратника Врања и Удружења ратних ветерана Врања. Химну „Боже правде“ и нумеру „Ово је Србија“ извела је Софија Станковић, ученица средње Музичке школе „Стеван Мокрањац“.

Врање, 15.02.2021.

СУБНОР Града Врања