ДАН ОСЛОБОЂЕЊА ПИРОТА ОД ФАШИСТИЧКЕ ОКУПАЦИЈЕ

СУБНОР града Пирота реализовао је 8. септембра 2023. годинео бележавање Дана ослобођења Пирота од фашистичке окупације на спомен обележју “Партизанско гробље” где је 05. марта 1942. године стрељано 10 бораца народноослободилачког покрета.

Након поздрављања присутних и интонирања химне Р.Србије приступило се полагању цвећа и венаца.

Поред СУБНОР-а града Пирота цвеће су положиле делегације: Града Пирота (председница скупштине града Пирота, госпођа Милена Димитријевић и помоћник градоначелника Видојко Панајотовић), Полицијске управе Пирот, Градског одбора СПС Пирот, Удружења РВС града Пирота, Организације “Бесмртни пук” за град Пирот, Координатор СУБНОР-а Србије за Пиротски округ, “Слободне зоне” Пирот и СУБНОР-а Лесковац, Зајечар, Неготин, Књажевац, Бољевац, Ниш, Димитровград, Бела Паланка и Бабушница.

По полагању цвећа и венаца минутом ћутања одата је почаст свим погинулим и настрадалим у Другом светском рату.

Говор о овом значајном датуму, 79-ој годишњици од ослобођења Пирота и околине од фашистичке окупације, значају антифашистичке борбе и неговању патриотизма одржао је председник СУБНОР-а града Пирота, Пецо Тодоровски у којем је истакнуто да је из Пирота у НОР-у учествовало 16.000 бораца, од којих је 4.000 хиљаде рањено, а 2.000 дало живот за слободу. Пирот има три народна хероја: Миливоја Манића “Албанту”, Благоја Костића “Црног Марка” и Синишу Николајевића.

У име СУБНОР-а Србије присутне је поздравио Анђелко Милићевић, члан председништва СУБНОР-а Србије који је између осталог истакао значај неговања слободарских традиција, одличну сарадњу локалне самоуправе са СУБНОР-ом града Пирота и поручио млађим генерацијама да не забораве прошлост уз жељу да никада више не буде рата у Србији, да не дижемо споменике, него обданишта, школе и факултете и да се радујемо да се стварају породице које остају у Србији.

Испред градске управе Пирота, окупљене грађане и госте поздравила председница Скупштине града Пирота, Милена Димитријевић наглашавајући важност незаборављања антифашистичке прошлости пироћанаца, никако да будемо злопамтила али да не заборавимо шта је било и ко је заслужан за нашу садашњицу. У свом обраћању председник ГО СПС Пирот, Видојко Панајотовић истичући важност патриотизма и неговања патриотизма и спречавања прекрајања историје.

Присутнима се обратио и координатор СУБНОР-а Пирот за Пиротски округ Милан Стојановић захваљујући се свима на присуству и на томе што не заборављају своју историју.

Пригодан културноуметнички програм извело је певачко друштво “Златно грло” и ученици ОШ “Свети Сава”.

Поводом данашњег дана заслужним члановима СУБНОР-а града Пирота, појединицима и организацијама које су умногоме помогла рад СУБНОР-а додељене су признања СУБНОР-а Србије и СУБНОР-а града Пирота.

СУБНОР Пирот

8. септембар 2023