ДАН ПОБЕДЕ У АРАНЂЕЛОВЦУ

Поводом 9. маја Дана победе над фашизмом, међународне манифестације Бесмртни пук, Дана Европе и 77 година од формирања Друге шумадијске народноослободилачке бригаде Општински одбор СУБНОР-а Аранђеловца организовао је низ пригодних свечаности ради подсећања на те догађаје.

На општинском Тргу, испред споменика ослободиоцима Аранђеловца по први пут свечано је обележена међународна манифестација Бесмртни пук. У присуству делегација СУБНОР-а Окружног одбора Шумадије, општина Пријепоља и Шида, представника локалне самоуправе, ученика ОШ „Свети Сава“, Музичке школе, локалних медија и грађана а у складу са пандемијом, ова манифестација је квалитетно реализована и срдачно прихваћена.

После интонирања државне химне присутнима се обратио председник Општинског одбора СУБНОР-а Аранђеловца и члан ИО СУБНОР-а Србије Радомир Радосављевић. Говорио је о значају победе у Другом светском рату у којем је страдало више од 50 милиона становника планете, од којих је највише било цивила. Русија и тадашњи СССР дао је 28 милиона, Пољска шест милиона, Јеврејски народ шест милиона и Југославија више од један милион и седамстотина хиљада жртава.

Упознао је присутне о настанку и начину организовања  међународне манифестације Бесмртни пук која има за циљ да место у строју својих предака заузму њихови потомци и тако не дозволе мењање антифашистичке историје јер су присутни покушаји да се умање жртве Русије и Србије у тој праведној  борби.

Присутне је упознао о значају и  обележавању Дана Европе, настанку те идеје и  садашњем тренутку.

Културно уметнички програм су приредили ученици ОШ „Свети Сава“ и Музичке школе. Извођене су родољубиве песме на Руском језику. Посебну улогу у организацији и извођењу програма имала је Елена Адамовић, до недавно Рускиња, сада суграђанка општине Аранђеловац.

На месту Требеж где је формирана Друга шумадијска бригада, испред споменика  партизанском борцу, рад вајара Ото Лога, положени су венци и одата пошта страдалим борцима бригаде. У име председника СУБНОР-а Србије генерал-мајора Видосава Ковачевића присутне је поздравио потпредседник СУБНОР-а Србије академик Жељко Зиројевић и указао да борци за слободу и њихове жртве заслужују да их се њихови потомци стално сећају. Пренео је закључке Председништва да се 80 годишњица устанка достојанствено обележи и обавезу чланова СУБНОР-а да не дозволе ревизију славне партизанске борбе.