САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 871262Укупно посета:
  • 2667288Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

ДОСЛЕДНИ НАСЛЕДНИЦИ ПОБЕДНИКА

Дан примирја у Првом светском рату обележава се у читавом свету државним манифестацијама у 11 часова у знак сећања на 11. новембар 1918. године, када је на снагу ступило примирје потписано у шуми код Француског града Компјења, у специјалном вагону маршала Фердинанда Фоша, и било на снази све до закључивања коначног мировног споразума у Версају, 28. јуна 1919. године.

Дан примирја се обележава у исто време у свим главним градовима држава победница.

Код Спомен-костурнице бранилаца Београда у Првом светском рату одржана је централна државна церемонија. Министар Зоран Ђорђевић је у име Владе Србије положио венац уз највише војне и државне почасти и рекао да је Србија у Првом светском рату изгубила између 1,1 милиона и 1,3 милиона људи, што је представљало једну трећину тадашње популације наше земље:

Поред тога што је претрпела велике губитке, у Србији су се дешавала велика зверства. Тога морамо да се сећамо да не бисмо дозволили да нам се икада више то деси“.

Почаст погинулима за слободу отаџбине одао је генерални секретар Председника Републике Никола Селаковић код Споменика незнаном јунаку на Авали.

Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић положио је венац на Француском војном гробљу. Са њим су били амбасадори Француске и Немчке, Жан Луј Фалкони и Томас Шиб, заменик градоначелника Београда и државни секретар Ненад Нерић.

Француски амбасадор је навео да је Србија платила високу цену током Првог светског рата и да је претрпела велике губитке, а да данас доприноси међународној безбедности учествујући у операцијама у очувању мира.

На комеморативним свечаностима поводом примирја у Првом светском рату учествовао је и СУБНОР Србије, а члан Председништва Владимир Бабшек Орешковић одао је пошту полажући венац у част ослободилаца који су жртвовали живот за слободу наше отаџбине и мир у Европи.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.